Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΣΠΙΤΙΚΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ

από την Ελένη Κοσμοπούλου

Υλικά
-750 γραμμάρια ζάχαρη.
-600 γραμμάρια νερό.
-110 γραμμάρια κόρν-φλάουρ.
-1  και μισό φλιτζάνι νερό
-μαστίχα κοπανισμένη(ένα κουταλάκι γεμάτο)
-100 γραμμάρια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
-ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση
Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό να βράσουν.
Έχουμε διαλύσει το νισεστέ στο φλιτζάνι με το νερό και το ρίχνουμε μέσα στο νερό με την ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε το μείγμα για 20 λεπτά.
Ρίχνουμε τότε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Όταν πήξει το μείγμα μας τότε το κατεβάζουμε και το ρίχνουμε σε τετράγωνο ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Στρώνουμε το μείγμα μας έτσι ώστε να έχει πάχος 2,5 εκατοστά.



Το αφήνουμε να κρυώσει και το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά σε μια λαδόκολλα.
Το κόβουμε σε κομμάτια και το πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Σημείωση
Αν θελήσουμε να κάνουμε λουκούμια με διαφορετική γεύση τότε αλλάζουμε λίγο τα δεδομένα.
Για λουκούμια τριαντάφυλλου πχ αντικαθιστούμε μισό φλιτζάνι νερό με μισό φλιτζάνι ροδόνερο.Για να δώσουμε χρώμα ροζ τότε προσθέτουμε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου