Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


από τη Nitsa Kazikou

Υλικά για την πίτα

-  1 πακέτο φύλλο κρούστας
-  1/3 της κούπας λάδι για το άλλειμα φύλλων
-  ½  κούπα καρύδια
-  1 γεμάτη κουταλιά  σούπας . κανέλα μέσα στα καρύδια
-   1 κουταλιά σούπας  ζάχαρη μέσα στα καρύδια
για την κρέμα
-  1 λίτρο και 1 κούπα γάλα
-   4 αυγά
-   1 κούπα ζάχαρη
-  λίγο αλάτι
-   1 κουταλάκι γλυκού .κανέλα
-   2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
-   1 1 ¼  κούπας αλεύρι
-  1 μπέικιν πάουντερ
-   ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
-   2 βανίλιες


Εκτέλεση
Στρώνουμε σε ταψί του φούρνου λαδώνοντας τα, ένα πακέτο φύλλα κρούστας!!στις 3 πρώτες στρώσεις αφήνουμε περίσσιο φύλλο έξω από το ταψί..σε κάθε λάδωμα φύλλων πασπαλίζουμε με μείγμα από τριμμένο καρύδι, κανέλα, και λίγη ζάχαρη..


τα φύλλα που μας έμειναν τα βάζουμε όλα μέσα στο ταψί..έχουμε κάνει από πριν την κρέμα μας για να είναι κρύα, και την στρώνουμε πάνω από τα φύλλα καλύπτοντας καλά όλο το ταψί.

τυλίγουμε τα περίσσια φύλλα με το καρύδι σε ρολό ώστε να γίνει ένας ωραίος χονδρούλικος κώθορος, γύρω γύρω στην πίτα!!!


αλείφουμε με αυγό την πίτα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο [ 200 c ] για 10 λεπτά...κατεβάζουμε στους 170 βαθμούς. και ψήνουμε άλλα 20-25 λεπτά..να πάρει ωραίο χρώμα, και να κριτσανίσει ο κωθρος..φτιάξτε την και απολαύστε την...και δεν είναι δύσκολη....


καλή επιτυχία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου