Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΨΩΜΟ

από τον Stelios Kalaitzidis
Υλικά
 - 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 - 2 αυγά 
- 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη 
- 3/4 φλιτζανιού γάλα
 - 5,5 κουτάλια σούπας βούτυρο
 - 8 gr μαγιά
 - λίγο αλάτι
 -. φέτες ζαμπόν κομμένες σε μικρά κομμάτια
-φέτες τυρί του τοστ σε μικρά κομμάτια
-φέτες μπέικον σε μικρά κομμάτια(προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι τη ζάχαρη και τη μαγιά (αν είναι φρέσκια την διαλύουμε σε λίγο ζεστό νερό).
Ρίχνουμε στη μέση τα αβγά το γάλα και το βούτυρο λιωμένο. 
Θέλουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει. Την αφήνουμε κανένα μισάωρο σκεπασμένη λίγο να φουσκώσει . 
Την χωρίζουμε σε 4 ίσες μπάλες΄


 Ξεκινάμε ανοίγουμε την πρώτη σε ένα στρογγυλό κομμάτι με τα χέρια όχι πλάστη.


Το κομμάτι αυτό το βάζουμε επάνω σε λαδόκολλα για να μπορέσουμε μετά να το σηκώσουμε και να το βάλουμε μέσα στο ταψί.
Έχουμε κόψει τα αλλαντικά και το τυρί σε μικρά κομμάτια.


 Πάνω στο κομμάτι βάζουμε το ζαμπόν το τυρί και το μπέικον τα  απλώνουμε αφήνοντας γύρω γύρω περίπου ένα πόντο χωρίς υλικά.
Ανοίγουμε δεύτερο κομμάτι και το βάζουμε από πάνω και πάλι στρώνουμε τα υλικά μας πατώντας τις άκρες να κολλήσουν. 


Τρίτο κομμάτι τα ίδια και το τέταρτο από πάνω να κλείσουμε. 
Το βάζουμε μέσα στο ταψί και παίρνουμε ένα σφηνοπότηρο και το τοποθετούμε στη μέση του κύκλου σαν οδηγό. 
Μετά κόβουμε με το μαχαίρι πρώτα σε σταυρό και βγάζεις 4 μεγάλα κομμάτια.
Τα 4 τα κόβουμε  ξανά να γίνουν 8 και τα 8 σε 16.


Ξεκινάμε και παίρνουμε ένα κομμάτι και το στριφογυρνάμε προς τα δεξιά .Το αμέσως επόμενο αριστερά και συνεχίζουμε. 

Το αφήνουμε μισή ωρίτσα και ψήνουμε στους 180 30 -35 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.


 Καλή Επιτυχία
πενατανόστιμη!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου