Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

ΑΛΑΤΙ ΒΟΤΑΝΩΝ


από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη

Υλικά

- 50 γρ. κορίανδρο ή (5 κουτ. Σουπ.)
- 10 γρ. μαραθόσπορο ή (1 κουτ. Σουπ.)
- 10 γρ. σουσάμι ή (1 κουτ. Σουπ.)
- 10 γρ. λιναρόσπορο ή (1 κουτ. Σουπ.)
- 50 γρ. σιναπόσπορο κίτρινο ή (3 κουτ. Σουπ.)
- 10 γρ. ρίγανη ή (3 κουτ. Σουπ.)
- 10 γρ. θρούμπη ή (3 κουτ. Σουπ.)
- 10 γρ. θυμάρι ή (3 κουτ. Σουπ.)
- 5 γρ. δεντρολίβανο ή (1 κουτ. Σουπ.)
- 10 γρ. άνηθο ή (3 κουτ. Σουπ.)
- 10 γρ. δυόσμο ή (3 κουτ. Σουπ.)
- 10 γρ. πιπέρι μαύρο ή (1 κουτ. Σουπ.)
- 100 γρ. αλάτι* ή (4 κουτ. Σουπ.)


Εκτέλεση
 Αναμιγνύουμε τα παραπάνω βότανα στην αδρή τους μορφή και τα αλέθουμε λίγο προ του γεύματος, για να είναι φρεσκοαλεσμένα. 
Αυτό το αλάτι περιέχει οξέα και όλα τα ιχνοστοιχεία, όλες τις βιταμίνες (εκτός από Β12, C) όλα τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και όλα τα αμινοξέα. 
Επίσης έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και βοηθά στην ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου.

Στην άναλο δίαιτα μπορούμε να παραλείπουμε το αλάτι.

Πηγή: «ΣΥΝΤΑΓΕΣ για ελαφρά και υγιεινά γεύματα» Ιωάννης Αλ. Παπαγιαννόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου