Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΣΤΟ ΜΑΝΗΣ


από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

-κρέας χοιρινό κατά προτίμηση σπάλα η μπούτι(προσωπικά χρησιμοποίησα λαιμό για να είναι πιο μαλακό)
-θρούμπι η θυμάρι
-χοντρό αλάτι για το πάστωμα
-κρεμμύδια σε ροδέλες
-φλούδα πορτοκαλιού βιολογικού πλυμένη
-κόκκους πιπεριού
-λάδι
-1 ποτήρι λευκό κρασί η ροζέ
-αποστειρωμένα βάζα

Προετοιμασία κρέατος
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι
.
Όταν στραγγίξει τότε το αλατίζουμε όπως και βάζουμε την ρίγανη και το ανακατεύουμε με τα χέρια μας

Σε ένα ταψί βάζουμε μια σχάρα και απλώνουμε το κρέας πάνω στην σχάρα αλατίζοντας με χοντρό αλάτι.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια του κρέατος.Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να μείνει να στραγγίξει για 3 με 4 μέρες.
Καθημερινά αδειάζουμε το αίμα από το ταψί

Εκτέλεση
Μετά την τέταρτη μέρα το βγάζουμε και το ξεπλένουμε πολύ καλά ώστε να φύγουν τα αλάτια αλλά και η περίσσια ρίγανη.
Βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να το σκεπάσουμε και το βράζουμε για 45 με 50 λεπτά μέχρι να βράσει.


Κατά την διάρκεια του βρασμού το ξαφρίζουμε .
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε ένα ποτήρι λευκό η ροζέ κρασί και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμη.
Το στραγγίζουμε και το περνάμε από το τηγάνι για να στεγνώσει.
Έχουμε αποστειρώσει τα βάζα και τοποθετούμε μέσα ροδέλες κρεμμυδιού και φλούδα πορτοκαλιού βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος πάλι κρεμμύδια ξανά κρέας ένα ξυλαράκι κανέλα,  κόκκους πιπεριού και το γεμίζουμε με λάδι.
Κλείνουμε με το καπάκι και το παστό μας έτοιμο!!!!
Διατηρείται έξω για μερικούς μήνες.
Η γεύση φοβερή!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου