Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ


από τον Μίλτο Σουλιώτη


Αφού έχουμε παστεριώσει το γάλα μόλις αυτό έρθει στους 50 βαθμούς αφαιρούμε μια μικρή ποσότητα γάλατος και διαλύουμε σ αυτό μια φουσκωτή κουταλιά της σούπας αγελαδινό γιαούρτη (αν βάλουμε πρόβειο η γιαούρτη θα βγει υπόξινη) και μια πρέζα αλάτι, σε αναλόγια 1 κουταλιά γιαούρτη σε ένα 1 κιλό αιγειο γάλα.

Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το σκεύος μας σε ένα χώρο ζεστό σκεπασμένο με μερικές κουβέρτες χωρίς να το ξανά κουνήσουμε. Μετά την πάροδο 8 ωρών η γιαούρτη είναι έτοιμη όμως δεν έχει πήξει όπως το πρόβειο ούτε έχει από πάνω πέτσα. Αν θέλουμε να γίνει στραγγιστά το τοποθετούμε σε μαξιλαροθήκη.
ΠΡΟΣΟΧΗ όχι σε τσαντίλα διότι θα μας φύγει, βάζοντας από κάτω ένα σκεύος για να μαζεύει τον ορό. Όσο χρόνο το αφήνουμε στην μαξιλαροθήκη τόσο ποιο στραγγιστό γίνεται και τόσο ποιο λίγο.

Αν το αφήσουμε στην μαξιλαροθήκη 24 ώρες θα πάρουμε από 7 κιλά 1 κιλό στραγγιστό με μορφή σαν βούτυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου