Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ



από την Eleni Kariofilli
Υλικά
-  200 γρ αμπελόφυλλα ζεματισμένα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κονσέρβας αφού τα ξεπλύνετε πολύ καλά γιατί είναι αλμυρά)
Γέμιση
- 1500 γρ. χοιρινό (λαιμό κατά προτίμηση) χωρίς κόκκαλα, κομμένο σε μικρούς κύβους)
- 150 γρ γραβιέρα σε κυβάκια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ½  φλιτζάνι λιαστές ντομάτες η μια μεγαλούτσικη ντομάτα σε κυβάκια (με την λιαστή γίνετε πιο πικάντικο
- Θυμάρι 
- ελαιόλαδο
- αλάτι 
- πιπέρι
- χυμό από ένα λεμόνι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 1 κρόκο αυγού
- 1 φλιτζάνι ζωμό από το ταψί που ψήθηκαν τα ρολά


Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και μετά τα χωρίζουμε σε δυο μέρη. 


Χωρίζουμε και τα αμπελόφυλλα στα δυο. Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα αλουμινόχαρτο περίπου 30χ40 κι από παν στρώνουμε λαδόκολλα στο ίδιο μέγεθος.
Στρώνουμε τα αμπελόφυλλα στη λαδόκολλα με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω έτσι ώστε να καλύπτουν την λαδόκολλα και να σχηματίζουν ένα τετράγωνο χωρίς κενά. Απλώνουμε την μισή γέμιση αφήνοντας περίπου 4 εκατοστά. περιθώριο στις άκρες. Με την βοήθεια του αλουμινόχαρτου και της λαδόκολλας διπλώνουμε τα φύλλα γύρω από την γέμιση σε ρολό. Στην μέση του διπλώματος γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και συνεχίζουμε το δίπλωμα. 


Με τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία φτιάχνουμε ένα δεύτερο ρολό. τοποθετούμε τα ρολά σε ένα ταψί, προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό η ζωμό κρέατος στο ταψί σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 ώρα. 


Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το νερό στο ταψί, γιατί πρέπει να μείνει ένα φλιτζάνι ζωμός για την σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό. Μόλις κρυώσουν τα ρολά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα. Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Διαλύουμε το αλεύρι στο λεμόνι και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, τα βάζουμε όλα μαζι σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να πήξει λίγο και κατεβάζουμε από την φωτιά να μην κόψει. Βάζουμε τα ρολά σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με την σάλτσα και σερβίρουμε σε φέτες!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου