Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ


από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Φιστικέλαιο με σκόρδο και τσίλι
Κόβετε στο μήκος 3 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες, ξεφλουδίζετε και κόβετε σε φετούλες 3 σκελίδες σκόρδο. Βάζετε πιπεριές και σκόρδο σε μια κατσαρολίτσα και τις σκεπάζετε με 600 ml λάδι. Τα ζεσταίνετε σε σιγανή θερμοκρασία και τα κατεβάζετε μόλις αρχίσουν να δημιουργούνται φουσκίτσες. Τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν τελείως. Αφαιρείτε το λάδι το σκόρδο και τις πιπεριές και προσθέτετε 3 φρέσκιες πιπερίτσες (κομμένες στα δυο) και 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο. Σ’ ένα μπουκάλι αδειάζετε το κρύο λάδι με τις πιπεριές και το σκόρδο, κι αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο λάδι ακόμη, μέχρι να γεμίσει. Κλείνετε ερμητικά το μπουκάλι. Το αρωματικό και πικάντικο αυτό λάδι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε κρέατα, κοτόπουλο, μπιφτέκια.




Σησαμέλαιο με τσίλι και σκόρδο
Γίνετε όπως το φιστικέλαιο με τσίλι και σκόρδο (δείτε προηγούμενη συνταγή), μόνο που βάζετε 500 ml φιστικέλαιο και 100 ml σησαμέλαιο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα τηγανιτά φαγητά της κινέζικης κουζίνας. Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται να προσθέσετε στο φαγητό έξτρα σκόρδο ή πιπεριές.

Λάδι με τσίλι, ρίγανη και σκόρδο
Γίνεται όπως το λάδι με τσίλι και σκόρδο μόνο που πρέπει να προσθέσετε 2 κ.σ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη και πριν βάλετε το λάδι στο μπουκάλι να το φιλτράρετε. Μετά βάζετε στο λάδι φρέσκες πιπεριές, σκόρδο, και ένα κλαδί φρέσκια ρίγανη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι αυτό σε ντρέσινγκ για σαλάτες ιδιαίτερα ντοματοσαλάτες και μαρουλοσαλάτες (χωρίς κρεμμυδάκι), σε πίτσες.

Eλαιόλαδο με βασιλικό
Βάζετε 600 ml ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι “να αραιώσει” και να ανοίξει λίγο το χρώμα του (περίπου στους 40 C) Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε 3 κ.σ. φυλλαράκια βασιλικού και τ’ αφήνετε να κρυώσει. Φιλτράρετε το λάδι και μετά το αδειάζετε στο μπουκάλι προσθέτοντας, αν χρειαστεί κι άλλο λάδι μέχρι να γεμίσει και επίσης ένα κλαδί βασιλικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρωματικό αυτό λάδι σε σαλάτες. Επίσης, μπορείτε να το ανακατέψετε με τοματόζουμο ή χυμό λεμονιού ή με άσπρο ξίδι από κρασί και να το προσθέσετε σε φαγητά και σαλάτες.

Λάδι με πιπέρι

Κοπανίζετε ελαφρά 3 κ.σ. κόκκους πιπεριού και τους βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με 600 ml ηλιέλαιο. Βάζετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά (40C) και το αφήνετε μέχρι “ν’ αραιώσει” και να ανοίξει το χρώμα του. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Μετά φιλτράρετε το λάδι και το αδειάζετε σ’ ένα μπουκάλι μαζί με 1 κ.σ. ψιλοκομμένο πιπέρι. Αν χρειάζεται προσθέτετε κι άλλο λάδι για να γεμίσει το μπουκάλι και κλείνετε ερμητικά. Με το λάδι αυτό μπορείτε να τηγανίσετε ψάρια, κρέατα ή να το περιχύσετε σε ψητά της σχάρας ή να το προσθέσετε σε μαρινάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου