Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

ΜΗΛΟΞΥΔΟ


από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

1η συνταγή
Παίρνουμε ένα γυάλινο ή ξύλινο βαρελάκι 20 λίτρων και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με ξινά οργανικά μήλα(να μην είναι ψεκασμένα).Τα μήλα πρέπει να τα μαχαιροκόψουμε σε 8-10 μέρη – μαζί με τα φλούδια και τα κουκούτσια. Ρίχνουμε εμφιαλωμένο νερό μέχρι να σκεπαστούν τα μήλα ( και όχι μέχρι την πάνω στάθμη του βαρελιού), βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 1 ποτηράκι κονιάκ.
Στο τέλος το κλείνουμε από πάνω με πολλές στρώσεις γαζας (για να αερίζεται) και το αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος, αλλά προστατευμένο από βροχή, για 2 μήνες. Μετά από όλο αυτό το διάστημα, το στραγγίζουμε με ένα καλσόν και το ρίχνουμε σε γυάλινα μπουκάλια, βάζοντας τα σε σκιερό μέρος μακριά από υγρασία.
Μην φοβηθείτε αν το μηλόξυδο είναι θολό, ακόμη καλύτερα.

2η συνταγή
Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια 1 κιλό μήλα, αφαιρώντας τους σπόρους και τα σκληρά μέρη. Μαζί με την φλούδα τα βάζουμε στο μουλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν χυλός. Τοποθετήστε το προϊόν σε ένα γυάλινο δοχείο, κεραμικό ή άλλο, με την προϋπόθεση να μπορεί να κλείσει, προσθέστε 5 λίτρα νερό και 1 κιλό ζάχαρη άχνη. Αφήνουμε να γίνει η ζύμωση για 40 ημέρες προσέχοντας τις ακόλουθες οδηγίες :
Για τις πρώτες 10 ημέρες αναδεύετε κατά διαστήματα, καθημερινά.
11η έως 30η ημέρα αναδεύετε κάθε δεύτερη μέρα (την μια ναι και την άλλη όχι ).
Από 31η έως την 40η ημέρα το αφήνετε να ξεκουραστεί χωρίς να το ανακατεύετε καθόλου.
Μετά την περίοδο αυτή, το φιλτράρετε και το εμφιαλώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου