Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΞΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ

από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Ξύδι με άρωμα άνηθου



Ανοίξτε ένα μπουκάλι ξίδι (από λευκό κρασί) και βυθίστε μέσα ένα κλωνάρι φρέσκο άνηθο, έτσι ώστε αυτό να καλυφθεί τελείως από το ξίδι. Κλείστε ερμητικά το μπουκάλι και αφήστε το σ’ ένα φωτεινό μέρος για 2-3 εβδομάδες. Μετά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι ή να αντικαταστήσετε τον άνηθο (που θα έχει στο μεταξύ μαραθεί) μ’ ένα φρέσκο κλωνάρι μέσα σ’ ένα ντουλάπι. Το αρωματικό αυτό ξίδι μπορείτε να τι χρησιμοποιήσετε σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες: «δένει» πολύ καλά με αγγουροσαλάτες και με πατατοσαλάτες. Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε σε μαρινάτες για ψάρια ή να ραντίσετε μ’ αυτό σαρδέλες ψητές στη σχάρα.

Ξύδι με άρωμα δενδρολίβανου


Επαναλάβετε ακριβώς ότι και στην προηγούμενη συνταγή. Φροντίστε μόνο το δεντρολίβανο να έχει περισσότερα φύλλα και λιγότερο κλαδί. Χρησιμοποιήστε ξίδι από λευκό ή κόκκινο κρασί. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες. Μαζί με ελαιόλαδο «δένει» πολύ καλά με ντοματοσαλάτα, αλλά προσθέτει ιδιαίτερη γεύση κι άρωμα σε μαγειρευτό κρέας όπως αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο και στα κεμπάπ.

Ξύδι με άρωμα θυμαριού

Κάντε ότι και στην πρώτη συνταγή, αλλά τοποθετήστε μέσα στο ξίδι ένα κλαδί θυμάρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξίδι αυτό στο μαγειρευτό μοσχαρίσιο κρέας. Ακόμη, μπορείτε να πάρετε φρέσκα μανιτάρια να τα κόψετε σε φέτες και να τα περιχύσετε με αρωματικό ξίδι αναμειγμένο με λάδι σε ίσες ποσότητες. Αφήνετε τα μανιτάρια για μισή ώρα και μετά τα σερβίρετε σαν σαλάτα.

Ξυδι με βατόμουρο

Βάλτε στη χαμηλή φωτιά, μέσα σ’ ένα αντικολλητικό σκεύος 125 γραμμ. βατόμουρα και 150 ml ξίδι από λευκό κρασί. Αφού ζεσταθούν αφήστε τα να πάρουν βράση για 5 λεπτά περίπου. Μετά βγάλτε τα από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσουν. Σουρώστε τα και συμπληρώστε με λευκό ξίδι μέχρι να έχετε 600 ml. Αδειάζετε το ξίδι σ’ ένα μπουκάλι, κλείνετε ερμητικά και κολλάτε πάνω την ετικέτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξίδι μ’ άρωμα βατόμουρου σε πράσινες σαλάτες, που περιέχουν κομματάκια βρασμένο κοτόπουλο.


Ξύδι με διάφορα πιπέρια

Ακριβώς η ίδια διαδικασία όπως  και στα προηγούμενα ξύδια και προσθέτουμε μέσα σπασμένους κόκκους πιπεριών από άσπρο μαύρο κόκκινο και πράσινο πιπέρι

Ξύδι με άρωμα ρίγανης

Η ίδια διαδικασία προσθέτοντας είτε κλωνάρι φρέσκιας ρίγανης είτε ξέρης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου