Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΤO ΔIKO MAΣ APΩMATIKO ΛAΔI

από τη Nitsa Kazikou

Μπορούμε να το προσφέρουμε πριν το φαγητό μαζί με παξιμαδάκια ή μπουκιές ψωμιού. Μπορούμε, επίσης, να το χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε επιπλέον γεύση και άρωμα στις σαλάτες, τα λαχανικά, τα κρέατα, τα ψάρια, το ρύζι και τα ζυμαρικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κάποιας σάλτσας ή για το σοτάρισμα των λευκών κρεάτων. Χίλιες και μία χρήσεις μπορούμε να βρούμε για το αρωματικό λάδι που θα φτιάξουμε μόνοι μας.



Τι θα χρειαστούμε: αρωματικά φυτά, (όπως π.χ. δενδρολίβανο, βασιλικό, εστραγκόν, κόλιαντρο, δυόσμο, άνηθο, μάραθο, μαϊντανό), μπαχαρικά (όπως π.χ. πιπέρια, μπαχάρι, κύμινο, κέδρο, δάφνη), σκόρδο, φρέσκο τζιντζερ, καυτερές πιπεριές, φλούδες εσπεριδοειδών. Επίσης, ελαιόλαδο καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας.

Πρακτικές συμβουλές: Τα αρωματικά φυτά, που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να είναι στεγνά και μπορούμε να τα βάλουμε μόνα τους ή σε συνδυασμό. Τα μπουκάλια αποθήκευσης του ελαιολάδου πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάγονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.


Ελαιόλαδο με αρωματικά βότανα
Σε 4 μεγάλα φλιτζάνια ελαιόλαδο, βάζουμε ένα κλωναράκι από τα αρωματικά που θα επιλέξουμε (π.χ. 1 κλαδάκι ρίγανη, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1 κουταλάκι ξηρό δυόσμο, 1 κουταλάκι ξηρό βασιλικό). Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα αρωματικό βότανο, βάζουμε 2-3 κλωναράκια σε ένα μπουκάλι με 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Φυλάσσουμε το μπουκάλι σε μέρος δροσερό και σκοτεινό και σε 10 μέρες περίπου είναι έτοιμο για χρήση.
Tip: * Τα αρωματικά είναι καλύτερο να τα αφαιρέσουμε, περνώντας το ελαιόλαδο μέσα από ύφασμα ή φίλτρο του καφέ.
* Το συγκεκριμένο λάδι ταιριάζει με όσπρια. 

Ελαιόλαδο με μπαχαρικά
Σε δύο μεγάλα φλιτζάνια ελαιόλαδο βάζουμε 5-6 κόκκους πιπέρι, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλάκι κύμινο (ακοπάνιστο) και 1 ξυλάκι κανέλα.
Tip: * Ταιριάζει σε πικάντικα πιάτα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για το τσιγάρισμα κρεάτων, όπως π.χ. στο κοκκινιστό και το στιφάδο.

Ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή
Σε δύο μεγάλα φλιτζάνια ελαιόλαδο βάζουμε φλούδες από μισό λεμόνι ή κίτρο και μισό πορτοκάλι. Αφαιρούμε τις φλούδες μετά από ένα μήνα.
Tip: * Ταιριάζει σε σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, γαρίδες και καραβίδες. Επίσης, μπορεί να αρωματίσει πίτες και κουλουράκια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου