Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

από την   Mary Anastasopoulou
 Υλικά
-  1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο η άλλο λάδι της αρεσκείας σας
-  1 ½  φλ. τσαγιού ζάχαρη
-  1 ½  φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
-  ½  φλ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
-  ½  φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
-  2 φλ. τσαγιού νερό
-  ½  φλ. τσαγιού κονιάκ
-  κανέλα και γαρύφαλλο 
-  4 φλ. τσαγιού αλεύρι σκληρό
-  3 κουτ. γλ. μπεικιν
-  ξύσμα λεμονιού
-  1 κουτ. γλ. Σόδα


Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό, τη σόδα λιωμένη στο κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού, τις σταφίδες και την καρυδόψιχα. 
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα κανελογαρύφαλλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα, Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά και τα αδειάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι, περίπου 30 εκ. και την ψήνουμε σε 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα, εμένα έγινε σε 40 λεπτά, γιατί ο φούρνος μου είναι δυνατός, μόλις δείτε ότι το μαχαίρι σας βγαίνει καθαρό από το μείγμα, είναι έτοιμο. 
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή σάλτσα σοκολάτας, η οποία γίνεται ως εξής

ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
-  1 πακέτο κακάο ( 128 γρ.) 
-  1 ποτήρι νερό
-  1 ½  ποτήρι ζάχαρη
-  1 βανίλια.

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει το μείγμα
Μόλις δέσει η σάλτσα την αφήνουμε να κρυώσει και μπορούμε να την βάλουμε σε ένα βάζο και να την διατηρήσουμε και εκτός ψυγείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου