Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΣΕΚΕΡ ΠΑΡΕ

 από την Nonna Almani
Υλικά
-  2 αυγά χωριάτικα
-  150 γρ άχνη ζάχαρη
-  200 γρ βούτυρο αγελάδας
-  100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
-  200 γρ αλεύρι φαρίνα
-  2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
-  ξύσμα 1 λεμονιού
Σιρόπι
-  2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
-  3 φλιτζάνια νερό
-  ½ λεμόνι
-  1 κουταλιά σούπας βιτάμ
-  αμύγδαλα ή φουντούκια
-  μαστίχα (προαιρετική)

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με την άχνη ζάχαρη, στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε
Βάζουμε το  αλεύρι φαρίνα,  το ξύσμα ενός λεμονιού και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγη ώρα..... 
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο περίπου  ένα εκατοστό με τον πλάστη και με ένα φλιτζανάκι του καφέ (ελληνικού) πατάμε πάνω και βγάζουμε σε κουπ για να γίνουν ομοιόμορφα
Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40' περίπου. 


Εν τω μεταξύ βράζουμε το σιρόπι  για 10-12 λεπτά και σιροπιάζουμε χλιαρά τα σεκέρ παρέ.
Περιμένουμε να κρυώσουν μια ώρα με ανυπομονησία!!!
Αν μας βρίσκονται και αμύγδαλα ή φουντούκια βάζουμε από πάνω πριν ψηθούν!
Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε και μαστίχα, για πιο πολύ άρωμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου