Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΠΟΔΟΥ

από την Evi Nikolaidou

 Υλικά
-  1/2 φλυτζάνι τεΐου βούτυρο
-  1 φλυτζάνι του ιδίου τεΐου ζαχαρίτσα
-  2 αυγά(κατά προτίμηση όχι κλούβια),
-  βανίλια
-  2 φλιτζάνια ξανά τεΐου άλευρον και
-  3 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
-  ελάχιστον άλας(ποτέ μου δεν το αντελήβην σε τι χρησιμεύει, αλλά άσχετον το τοιούτον)
-  1/2 φλυτζάνι του τεΐου γάλα(μη ρίξετε ληγμένο, δεν σας εγγυούμαι την αποφυγή γαστρεντερίτιδας)
-  4 κουταλιές μπαμπάτσικες λιωμένο βούτυρο
-  1/2 φλιτζάνι (μην το ξαναγράφω, το ίδιο ε;-να μη λερώνουμε και πολλά) ζάχαρη
-  4 μήλα
-  σταφίδες άμα θέτε και κανέλα(θέτε, δε θέτε, έτσι λέει η συνταγήΣ!

Αρχίζουμε να τα εκτελούμε τώρα
Χτυπάμε το βούτυρο, όχι να το σαπίσουμε στο ξύλο, αλλά στο μίξερ και ρίχνουμε τη ζάχαρη, όχι μονοκοπανιά, λίγη-λίγη(το 1 φλυτζάνι, ε;) και κοπανάμε μέσα και τα αυγά!
Είθισται χωρίς τα τσόφλια! Άντε κι η βανίλια! 
Μετά, λέει, ρίχνουμε και το άλευρον μετά της μπαίικιν σκόνης και του άλατος, αφού τα κοσκινίσουμε. (Τώρα άλλη δουλειά δεν είχαμε, βρήκαμε τα κοσκινίσματα).
Άντε και το γάλα, το νου σας, μη το πιείτε, μέσα στο μίξερ το ρίχνουμε. Ο κέικ είναι έτοιμος, απλά τον αφήνουμε να κοπανιέται μόνος του μέσα στο μίξερ. 
Σε ταψάκι ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο-κι επειδή δεν θυμάστε, ξαναδείτε τα υλικά-και το πασαλείβουμε(προσοχή, δεν πασαλειβόμαστε κι εμείς, έτσι;) κι από πάνω το μπλαστρώνουμε με τη μισή ζαχαρίτσα του μισού φλυτζανίου(όλα μισά αυτή η συνταγή, αμάν πΧια)!
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και δεν τα σαβουρώνουμε, αλλά τα στρώνουμε μέσα στο ταψάκι κάνοντας κύκλους, γιατί τα τρίγωνα πολύ δυσκολεύουν στο στρογγυλό ταψίον!
Η μια φετούλα να μισοσκεπάζει την άλλη, γιατί ένα κρυούλι το έχει ακόμα!
Από πάνω ρίχνουμε τη ποδέλοιπη μισή της μισής ζαχάρεως και την κανέλα-νομίζατε ότι την ξέχασα, ε;- και πάνω κι από τα μήλα ρίχνουμε πΧια κι εκείνο το έρμο το κέικ, που κοπανιόταν τόση ώρα μέσα στο μίξερ. 


Το μίξερ το κλείνουμε, μη χτυπιέται μονάχο του, έτσι;
Το ψήνουμε, λοιπόν, για 45 λεπτά σε μέτριο φούρνο κι όχι δεν βγαίνει μέτριο το κέικ μήλου του αναπόδου, αλλά πάρα πολύ ωραίο!
Μετά, με μια μάχαιρα(όχι το μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις-γλυκό θα πάρεις!) ξεκολλάμε τις άκρες του κέικ από το ταψίον- αυτό αναπτύσσει πρωτοβουλίες και πάει και κολλάει γύρω-γύρω και το κάνουμε τούμπα σε μια πιατέλα, εξ ου και το Αναπόδου!
Σε μερικά λεπτά αφαιρούμε το ταψάκι, αυτό δεν τρώγεται, μην ξεχαστείτε και κάνουμε επίθεση στο κέικ!

Θα ακολουθήσουν φωτογραφίες κατά τον συνήθη τρόπο, ας είναι καλά ο Γιάννος μας και μία σωστή ανάρτηση από το σγουρένιο μας! Άντε και πιάστηκα, να γράφω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου