Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟΥ

από την Theodora Kaipi

Υλικά
- 3 κούπες καρότα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/4 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
- 1 κουταλιά κανέλα
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές κονιάκ
- 3/4 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
- 1/2 κούπας ψιλοκομμένα ξέρα δαμάσκηνα
- 1/2 κούπας σταφίδες ξανθές
Για το γλάσο
- 2 κούπες ζάχαρη άχνη
- λίγη βανίλια
- 2-3 κουταλιές νερό
- 1 ασπράδι χτυπημένο


Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα τριμμένα καρότα με το χυμό λεμονιού. 
Στο μπολ του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και τα μυρωδικά. 
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το λάδι, το κονιάκ και τα καρότα.
Χτυπάμε τα υλικά για 1 ' λεπτό στη χαμηλή ταχύτητα, να ενωθούν, και κατόπιν για 3' στη μεσαία ταχύτητα, ν' αφρατέψουν.
Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε  κι ανακατεύουμε τα καρύδια, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα κέικ που να χωράει 12 κούπες νερό, βουτυρωμένη καλά και αλευρωμένη, 
Ψήνουμε το κέικ στους 175 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και 10' λεπτά περίπου.
Αφήνουμε  να κρυώσει για 10' μέσα στη φόρμα και κατόπιν το αναποδογυρίζουμε  επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε  το γλάσο.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τη βανίλια και το νερό επάνω σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει και να ζεσταθεί ελαφρά.
Προσθέτουμε το χτυπημένο ασπράδι και το ανακατεύουμε μέχρι  να πετύχουμε  ένα λευκό αφράτο γλάσο.
Με ένα κουτάλι περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο, αφήνοντάς το να τρέξει εδώ και εκεί τριγύρω. 
Καλή επιτυχία !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου