Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

ΒΑΚΑΛΑΟΠΙΤΑ

από την Αρετή  Γραμμόζη-Παπαδημάτου

Υλικά
για το φύλλο

-  2 κούπες κίτρινο αλεύρι (σκληρό)
-  2 κούπες άσπρο για όλες τις χρήσεις
-  ελάχιστο αλάτι
-  1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
-  2 κουταλιές της σούπας ξύδι.
για τη γέμιση
-  4 - 5 χονδρές φέτες από ξαρμυρισμένο παστό βακαλάο
-  3 κρεμμύδια
-  3 - 4 σκελίδες σκόρδο
-  3 - 4 χεριές (ματσάκια) διάφορα άγρια χόρτα κατάλληλα για πίτα (μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνα, λάπατα, αγριόσκορδα, μάραθο και φρέσκο δυόσμο - Εάν δεν υπάρχουν αυτά τα χόρτα μπορεί να γίνει με σπανάκι και φρέσκα κρεμμυδάκια.
-  1 ποτηράκι κρασί άσπρο
-  1 ποτήρι νερού ρύζι καρολίνα
-  3 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
-  1 κουταλιά της σούπας πελτέ
-  λάδι
-   αλάτι
-  πιπέρι
- κουρκουμάς και πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το σκόρδο, τις ντομάτες και την σάλτσα.

Ρίχνουμε και το κρασί και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα χόρτα μας και αλατοπιπερώνουμε. Το αλάτι με προσοχή γιατί θα ρίξουμε και βακαλάο.


 Εγώ εκτός από αλατοπίπερο έβαλα και λίγο κουρκουμά και πάπρικα καπνιστή. Προσθέτουμε λίγο νερό γιατί θέλουμε η γέμιση να μην είναι στεγνή. Όταν μαραθούν τα χόρτα προσθέτουμε το ρύζι και το βακαλάο τον οποίο από πριν τον έχουμε καθαρίσει από τα κόκαλα και τον έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια.
Δεν θέλουμε να βράσουν πολύ γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο. Προσέχουμε η γέμιση να μην είναι στεγνή. 

Ανοίγουμε δύο χονδρά φύλλα. Το ένα μεγαλύτερο και το οποίο το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί μας.
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και σχηματίζουμε το κόθορο.
Τρυπάμε τη πίτα μας με ένα καλαμάκι για να φεύγει ο ατμός. Τη λαδώνουμε με ένα πινέλο και τη ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει περίπου μια ώρα στους 220 βαθμούς την έψησα εγώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου