Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΚΑΡΥΔΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


από την Αρετή Γραμμόζη-Παπαδημάτου
Υλικά

-  Ένα κιλό πράσινα καρυδάκια (τα συλλέγουμε ανάλογα με την περιοχή και προσοχή να μην έχει σχηματισθεί ο εσωτερικός ξυλώδης φλοιός - φαίνεται από το τρύπημα, δεν περνά το καλαμάκι)
-  1 κιλό ζάχαρη
-  3 ποτήρια νερό
-  γαρύφαλλα (10 με 15 τεμάχια)
-   3 βανίλιες
-   1 κουταλιά της σούπας λεμόνι

Εκτέλεση
Φοράμε γάντια για να μη μαυρίσουν τα χέρια μας. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε τις άκρες των καρυδιών. 
Τα τρυπάμε με ένα καλαμάκι καθέτως από τη μία άκρη στην άλλη και σε δύο – τρία διαφορετικά σημεία. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν περίπου 20 με 30 λεπτά. Τα ξεβγάζουμε.


Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τα αφήνουμε 48 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4 φορές την ημέρα για να ξεπικρίσουν. 
Στην τελευταία αλλαγή τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαιράκι. (Εγώ τα ξύνω με ένα κρητικό μικρό μαχαιράκι) και τα ξεβγάζουμε να φύγουν τα υπολείμματα από τις φλούδες. 
Βράζουμε το σιρόπι (1 κιλό ζάχαρη με 3 ποτήρια νερό) για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει η βράση.
Ρίχνουμε τα καρυδάκια και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ενώ κατά διαστήματα ξαφρίζουμε. Τοποθετούμε τα γαρύφαλλα σε ένα τούλι ή στο ειδικό εργαλείο και τα ρίχνουμε και αυτά. 
Μετά 20 λεπτά σταματάμε το βράσιμο και το επαναλαμβάνουμε μετά από 24 ώρες. Εάν χρειασθεί τα ξαφρίζουμε και πάλι.
 Όταν πάρει χρώμα το καρύδι (σκούρο πράσινο προς μαύρο και γυαλίζει – δέσει το σιρόπι) ρίχνουμε τις 3 βανίλιες και 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι. Πετάμε το τούλι με τα γαρύφαλλα.
Σημ.1. Εάν βράσουν τα καρύδια και δεν έχει δέσει το σιρόπι τα βγάζουμε και τα βάζουμε προς το τέλος να πάρουν μια βράση με τις βανίλιες και το λεμόνι. 
Σημ. 2 Το γλυκό είναι πολύπλοκο και θέλει μέρες να γίνει, αλλά αξίζει και με το παραπάνω την ταλαιπωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου