Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

ΠΑΕΓΙΑ


από την Katerina Moumouri


Υλικά
-  Ένα στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες 
-  Θαλασσινά ( κατά προτίμηση μιξ θαλασσινών )
-  1-2 λουκάνικα
-  Περίπου 10 στήμονες σαφράν
-  Ελαιόλαδο
 
-  1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
-  1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί
-  1 πιπεριά πράσινη κέρατο
 
-  1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
-  2 κλωνάρια μαϊντανό
-  1 μέτριο κρεμμύδι & 2 σκελίδες σκόρδο
-  1 φλιτζάνι αρακά
-  2 φλιτζάνια ρύζι
-  1 κύβο
 
-  Αλάτι , πιπέρι


Εκτέλεση
Κόβουμε όλα τα υλικά . Βγάζουμε τα θαλασσινά απ’ την κατάψυξη και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Βράζουμε νερό και βάζουμε το σαφράν να  φουσκώσει.
Αλατοπιπερώνουμε  και  τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο, μόλις πάρει χρώμα το βάζουμε σε χαρτί να στραγγίσει ( το ίδιο και με το λουκάνικο )


Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο τα θαλασσινά και σβήνουμε με ούζο. Τα βάζουμε στην άκρη σε απορροφητικό χαρτί.   



Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και  ρίχνουμε το ρύζι. Το ανακατεύουμε για λίγο, προσθέτουμε τον κύβο και σβήνουμε με  κρασί.  Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το νερό (μετρητό). Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και στην μέση σχεδόν του βρασμού, τις πιπεριές, τον αρακά και το λουκάνικο.


Μόλις  πιει τα υγρά το δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό.
Τέλος  όταν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη ντομάτα κομμένη σε κύβους και ψιλοκομμένο μαϊντανό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου