Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά για τη ζύμη
-   3.5 νεροπότηρα αλεύρι μαλακό λευκό
-  2 κουταλάκια αλάτι
-  λίγο ελαιόλαδο
-  λίγο ξύδι
-  1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
Για την γέμιση
-  2-3 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη και στραγγισμένα η πορτοκαλί κολοκύθα για πίτες
-  1 πακετάκι σταφίδες
- 200 γρ περίπου καρύδια χοντροκομμένα
-  κανέλα
-  ζάχαρη
- 'άχνη ζάχαρη


Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, προσθέτοντας το νερό στο τέλος. Φτιάχνουμε μια ζύμη πολύ μαλακή και αφράτη. Την χωρίζουμε σε 2 μπαλάκια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. 
Ξαναζυμώνουμε ελαφρά και αφήνουμε πάλι για μισή ώρα. 
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. 


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση, προσθέτοντας τόση ζάχαρη, όση θέλουμε εμείς. Προσοχή, επειδή υπάρχουν οι σταφίδες μη μας γίνει πολύ γλυκιά.



Ανοίγουμε το ένα μπαλάκι  σε ένα λεπτό φύλλο και το λαδώνουμε. 


 Γύρω γύρω βάζουμε περιμετρικά τη γέμιση που την έχουμε χωρίσει σε 2 μέρη.



Διπλώνουμε προς τα μέσα. 
Λαδώνουμε το γύρισμα και αρχίζουμε να ρολάρουμε το φύλλο.



 Καθώς γυρίζει βλέπουμε πως σκίζεται στο κέντρο.


Τελειώνουμε το ρολάρισμα και η στριφτή πίτα είναι έτοιμη


 Αφού τυλίξουμε  καλά τοποθετούμε  σε λαδωμένο ταψί. 


Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο. Έτσι γεμίζει το ταψί με την στριφτή πίτα μας. 


Λαδώνουμε και ψήνουμε για μια ώρα σχεδόν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς. 

Από πάνω πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη και κανέλα

Καλή μας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου