Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

ΠΕΛΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-  ντομάτες  ώριμες
-  αλάτι χοντρό
-  ελαιόλαδο
-  διάφορα  μυρωδικά (βασιλικός, ρίγανη, μαϊντανός) προαιρετικά
-  κρεμμύδια ξερά (προαιρετικά κι αυτά)
-  λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε τις ντομάτες κάνουμε έναν σταυρό στο κάτω μέρος.


Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα και με μια τρυπητή κουτάλα βάζουμε μέσα τις ντομάτες λίγες  λίγες  για 1 μόνο λεπτό!!!


Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε κρύο νερό είτε στον νεροχύτη μας είτε σε μια λεκάνη. 
Θα δούμε πως ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα. Αν κάποια μας ζορίσει την ξαναβουτάμε στο ζεστό νερό.

Αφού τις ξεφλουδίσουμε αφαιρούμε το κοτσάνι και ότι χοντράδι έχει εκεί γύρω και τις αλέθουμε στο μούλτι.


Τις φλούδες που βγάζουμε ΔΕΝ τις πετάμε!!
Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις βγάζουμε για ηλιοθεραπεία. Όταν στεγνώσουν τις αλέθουμε και έχουμε έτοιμο το μπαχαρικό ντομάτας.


Μαζί με άλλα αποξηραμένα βότανα, όπως δυόσμο, βασιλικό, μέντα, μελισσόχορτο, είναι ένα άριστο άρτυμα για τα φαγητά μας που αντικαθιστούν το αλάτι.!!
Κατόπιν  βάζουμε τις ντομάτες σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε. Έτσι μένουν στο σουρωτήρι μόνον τα σπόρια και ότι χοντρά κομμάτια έμειναν από την σάρκα της ντομάτας.


Αυτό που έμεινε μετά το σούρωμα το βάζουμε σε μία τσαντίλα και το στραγγίζουμε.



Μετά από  2-3 ώρες ότι έμεινε μέσα στην τσαντίλα το βάζουμε σε μια γάστρα και προσθέτοντας λίγη ζάχαρη το βάζουμε να βράσει. Ανακατεύουμε για να  μην κολλήσει.
 Όταν πιει όλα σχεδόν τα υγρά του το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι. 


Αν θέλουμε αλέθουμε και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε κι αυτά να βράσουν μαζί με την ντομάτα. Τα ξερά μυρωδικά τα έχουμε σε ένα τούλι που μετά το αφαιρούμε.
 Όταν στεγνώσει από τα υγρά του ο πελτές είναι έτοιμος. Έτσι όπως είναι καυτός τον βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.


Προσθέτουμε λάδι και σφραγίζουμε. 


Αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα αφήνουμε έτσι για 24 ώρες.

Διαρκεί αν δεν ανοίξουμε τα βάζα, εκτός ψυγείου πάντα, για χρόνια. 
Από την στιγμή που θα ανοίξουμε ένα βάζο, το βάζουμε στο ψυγείο καλύπτοντας με λάδι το πάνω μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου