Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΞΙΝΟΣ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟΣ


από την Ioanna Zagkla

 Υλικά
- 500 γρ. κολοκύθα κόκκινη
- 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, αφαιρούμε τα σπόρια
- 500 γρ. καρότα 
- 500 γρ. πατάτες (προαιρετικά)
- 500 γρ. ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και το ζουμάκι για να μη σηκώσει παραπάνω αλεύρι
- 2 κ.σ. μπαχάρι σπασμένο
- 6 κ.σ. Αλάτι χοντρό
-  2 κ.σ. πιπέρι
- 1 κ.σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 600 γρ. ταχίνι ή ψημένο και στουμπισμένο σουσάμι (το ταχίνι είναι ευκολία)
- 500 γρ. κρεμμύδια  
- 3 κιλά σιμιγδάλι
- Αλεύρι όσο σηκώσει(Αν μας αρέσουν τα καυτερά βάζουμε και μια καυτερή πιπεριά μέσα χωρίς τα σπόρια)
- Νερό καθόλου
-  Προζύμη δέκα ημερών συν άλλες δυο μέρες που θα την ξανά φτιάξουμε με νερό και αλεύρι για να γίνει περίπου 1 κιλό, αφράτη και θα την ανακατεύουμε με το πιρούνι.


Εκτέλεση
Το λεγόμενο «μπούκιασμα» το πρώτο μικρό στέγνωμα πριν το τρίψιμο του τραχανά
Βάζουμε όλα τα λαχανικά - που έχουμε κόψει κομματάκια - και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό, με τη σιγανή φωτιά αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους και σιγοβράζουν έτσι. Μόλις μαλακώσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Κατόπιν τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε, γίνονται ένας πηχτός χυλός και μέσα σε αυτόν ρίχνουμε την προζύμη και ανακατεύουμε και μετά το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία πάρα πολύ σφιχτή ζύμη.
Την ζυμώνουμε σε μεγάλη λεκανίτσα για να έχει χώρο να φουσκώσει. θα την αφήσουμε 2 μέρες να ξινίσει [2 βράδια], μόλις φουσκώνει θα την Ξαναζυμώνουμε μέχρι να περάσουν τα 2 βράδια. Αν θέλουμε γλυκό τον τραχανά μας δεν αφήνουμε να ξινίσει!

Κατόπιν κάνουμε τα παρακάτω
Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη και κάνουμε μπουκίτσες ή πιττάκια και τα αφήνουμε σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν γυρίζοντάς τα συνέχεια και απο τις δύο πλευρές τους για να στεγνώνουν ομοιόμορφα. Ενδέχεται να διαρκέσει το στέγνωμα 2-3μέρες.Όταν στεγνώσουν αρκετά, να μην είναι εντελώς ξερά δηλαδή τα τρίβουμε στο multi, όσο περισσότερο τόσο πιο ψιλός θα γίνει ο τραχανάς μας, καλό είναι όμως να είναι λίγο χοντρός. Ο εύκολος τρόπος είναι αυτός με το multi... αλλιώς τρίβουμε με τα χέρια μέσα σε ένα χοντρό κόσκινο, όπως κάνει η μαμά μου. Αφήνουμε τριμμένο τον τραχανά να στεγνώσει τελείως και τον ανακατεύουμε απαλά με τα ακροδάχτυλα συχνά. Αφού στεγνώσει πολύ καλά τον βάζουμε σε γυάλινο βάζο σε μέρος χωρίς υγρασία ή σε υφασμάτινη σακούλα για να αερίζεται, πάντα σε ξηρό μέρος.


Σημείωση τραχανάς φτιάχνεται το φθινόπωρο
 Η προζύμη είναι κανονικό ζυμάρι με μαγιά όπως φτιάχνουμε το ψωμί, το οποίο ζυμάρι έχουμε για δέκα μέρες μέσα σε ένα βαζάκι στο ψυγείο με νεράκι και το ανακατεύουμε που και που. Το βγάζουμε μετά από δέκα μέρες και το ξαναζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι και νεράκι και προσέχουμε να μην γίνει σφιχτό, να είναι αφρατο. Το κρατάμε για δυο μέρες ακόμα ανακατεύοντας κάθε που φουσκώνει. Μας χρειάζεται περίπου 1 κιλό. Ο τραχανάς αυτός μαγειρεύεται με κοτόπουλο. Αν περισσέψει φασολάδα την επόμενη μέρα βάζετε λίγο νεράκι και λίγο τραχανά και γίνεται ένα καινούργιο πιάτο πεντανόστιμο ! Εκτός του ότι τρώγεται σαν πρωινό φυσικά με ψωμάκι και τυρί φέτα.

Δείτε και τον γαλατένιο τραχανά που γίνεται με την ίδια διαδικασία σχεδόν. Για τα μικρά
παιδιά αυτός ο τραχανάς είναι ότι πρέπει!
για μια 4μελή οικογένεια περίπου 4-6 κουταλιές σούπας γεμάτες τραχανά τον Υπολογίζουμε οποίον, για πιο γρήγορα, τον βάζουμε από βραδύς σε 1 ποτήρι νερό και τον ανακατεύουμε λίγο και το πρωί βράζουμε το ανάλογο νερό και τον ρίχνουμε μέσα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο γρήγορα!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου