Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ



από την Evi Nikolaidou

Καλησπέρα,ομάδα! Δεν φταίω για το καινούργιο χτύπημα,σας το δηλώνω! 
Ο κ. Γιάννος Τριφύλλης γονυπέτησε και με πΕρικάλεσε τα μάλα,να γράψω συνταγήν! 
Λοιπόν,αυτή τη φορά,λέω,να σας γλυκάνω(αν βγάλετε νόημα,βεβαίως-βεβαίως)...
Το μενού σήμερα έχει καρυδόπιτα με καρυδάκια ταξιδεύσαντα από τα βόρεια και αποκτηθέντα προσφάτως! 

Η καρυδοπιτούλα μου λοιπόν χρειάζεται

- 1 βιτάμι μεγάλο(βάζω το σόφτι,για να χτυπιέται πιο εύκολα και για να μην χτυπιέμαι εγώ).
- 1 1/2 ποτήρι ζαχαρίτσα (μην βάλετε καμιά γκουμούτσα-κανονικό του νερού) -υπ'όψιν: το ποτήρι μην το αμολήσετε κι αυτό μέσα στον κάδο του μιξεριού,δεν είναι το πρέπον.
- 5-6 αυγουλάκια κοτίσια(εκτός αν γεννάνε και τα κοκόρια σας).
- 3 ποτήρια φρυγανιά(την έχετε κάνει νιανιά στο μούλτι-αφού την βγάλατε από το περιτύλιγμα της,ε;).
- 2 1/2 ποτήρια καρυδάκι [περικαλώ σας, άνευ των τσοφλίων,γιατί δεν λέει η έρμη η καρυδόπιτα με δαύτα μαζί,που κι αυτά τα νιανιάρατε(δικής μου έμπνευσης το ''ρήμα-και γλωσσοπλάστρια τώρα) στο μούλτι κι αυτά-άγιος αυτός ο μούλτις].
- 1 κουταλιά κανελίτσα,να αρωματίσουμε κιόλας.
- 1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ(μην νομίζετε,ότι θα κάνει και τίποτις,όπως θα την βάλετε για ψήσιμο,έτσα και θα βγει,του αφούσκωτου ένα πράμα).
- 1-2 βανιλίτσες,για να έχουμε να πορευόμαστε.
Κι επειδή είναι και σΟροπιαστός ο γλυκός,θα κάΜουμε κι ένα σΟρόπι,να μας βρίσκεται με
-  2 1/2 ποτήρια ζαχαρίτσα(μην τα λερώσετε όλα, όσα έχουτε σπίτι σας,ένα φτάνει) κι
-  1 1/2 ποτήρια νεράκι της καλής μας ΕΥΔΑΠ,ΕΥΔΑΘ,ότι έχουτε τες πα! 

Και τώρα εκτελούμε τα υλικά μας

Χτυπάμε το βιτάμι με την ζαχαρίτσα (συμβουλή μου: στο μίξερι,μην σας πέσουν και τα χεράκια). 
Αφου τα δείρει καλά αυτά ο μίξερις,πετάμε μέσα και τα αυγά ένα-ένα(κι αυτά κατά προτίμησΗν άνευ τσοφλίων-το γλυκό δεν είναι του κριτσανιστού,σας το λέγω).Τώρα έχουμε ένα βιταμοζαχαροαυγουλομπλούμι μέσα στον κάδο μας,οπότε ρίχνουμε και την νιανιαρισμένη φρυγανιά,σγα-σγα μην την πάρει και την σηκώσει ο αναδευτήρης,ρίχνουμε και την κανελίτσα,το μπαίκιν και την βανιλίτσα,πετάμε μέσα και το καρυδάκι,που αδημονεί,να μπει κι αυτό,για να δικαιολογήσει και το όνομα τση πίτας.Το αφήνουμε λίγο ακόμα,να χτυπιέται στο μίξερι και τσουπ: έτοιμο!
 Το πετάμε μέσα σε ταψάκι βιταμωμένο και ουχί στα σκουπίδια(μην πάει χαράμι ο κόπος του μίξερου) και ψήνουμε στους 200 βαθμούς αυτού του κυριούλη,του Κελσίου(παρεμπιπτόντως,πολύ με είχε βασανίσει αυτός στο σχολείο,αλλά άσχετο),μέχρι να σκουρύνει ο χρώμας. 
Εν τω μεταξύ,επειδή είμαστε και προκομμένα παιδιά,έχουμε βάλει,να ετοιμαστεί κι ο σΟρόπις και τον αφήνουμε,να ψιλοκρυώσει,μέχρι να ψηθεί η καρυδόπιτα.
Χάιντε και ψήθηκε,την περιλούζουμε με τον έρμον τον σΟρόπιν,το ρουφάει αυτή η ρουφιανίτσα , περιμένουμε λίγο να κρυώσει και κάνουμε επίθεση με ότι μας βρίσκεται πρόχειρο: πηρούνι,κουτάλι,ότι προλάβουμε τες πα!


Tip
Την καρυδοπιτούλα μην την δοκιμάσετε του ωμού,γιατί μάλλον δεν θα βρεθεί τίποτις στο τέλος για ψήσιμο!
Αυτή ήταν η σημερινή εκπομπή και για να μην με λέτε κι ανεπρόκοπη,υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία,που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αβέρτα-κουβέρτα,περί τση προκοπής μου και τση προόδου μου μέσα σε αυτήν την ομάδα! 
Είχατε,δεν είχατε,με καταστρέψατε...Και φυσικά θα ακολουθήσουν και τα γνωστά υστερόγραφα!

ΥΣ.1. Φωτογραφίες θα ακολουθήσουν μέσω του γνωστού τρόπου,του κ.Ιωάννη μας Τριφυλλάκου,από ότι έχει απομείνει...
ΥΣ.2. Λυπάμαι για την ταλαιπώρια σας και σήμερα,τουλάχιστον όσοι μπουν στον κόπο,να διαβάσουν αυτό το πράμα,που μόνο συνταγή δεν είναι!
ΥΣ.3. Γιάννο μου,τα παράπονα σε σένα,ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου