Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΑΚΑΒΙΑ


από τον Athanasios Panagaris

Υλικά
- 1 κιλό ψάρια-πετρόψαρα κατά προτίμηση
- 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
-1 μάτσο σέλινο
-6 μεγάλα καρότα κομμένα μπαστουνάκια
-6 κολοκυθάκια κομμένα μπαστουνάκια
 -10 πατάτες ,κομμένες στα 4 η καθεμιά
-αλάτι
 -πιπέρι
-1 ποτήρι λάδι
-1 κουταλάκι του γλυκού ξινό

Εκτέλεση
Πλένω καλά τα λαχανικά μας και καθαρίζω τα ψάρια




Ρίχνω στην κατσαρόλα το λάδι και βάζουμε μια στρώση κρεμμύδια

πάνω από τα κρεμμύδια στρώνω το σέλινο


πάνω από το σέλινο στρώνω τα καρότα.


Βάζω νερό τόσο όσο να τα σκεπάσει λίγο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μετά από τα 10 λεπτά βάζουμε μια στρώση κολοκυθάκια, βάζουμε νερό αν χρειάζεται.


Μετά από 10 λεπτά περαιτέρω βράσιμο στρώνω τις πατάτες. Συνεχίζει το βράσιμο, σε 5 λεπτά δοκιμάζουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι, αν  έχουν αρχίσει να μαλακώνουν ρίχνουμε το αλάτι (κατά βούληση).


Τοποθετούμε τα ψάρια πάνω στις πατάτες ,συμπληρώνω νερό να φτάσει έως τα ψάρια(όχι να τα σκεπάσει) κλείνουμε το καπάκι ,και βράζουμε ανάλογα το μέγεθος των ψαριών.


Λίγο πριν το τέλος διαλύουμε σε λίγο νεράκι μια κουταλιά ξινό και το ρίχνουμε μέσα στο φαΐ Σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε πάνω για λίγη ώρα να ψιλοχυλώσει.
Βγάζουμε χώρια λαχανικά και ζωμό και χώρια τα ψάρια, αν χρειαστεί προσθέτω και λίγο λεμόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου