Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΛΑΔΙ


από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 1 ποτήρι του νερού λάδι 
- 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
- 1 ποτήρι του νερού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ. γλ. σόδα διαλυμένη στο χυμό
- 1 κ. γλ. μπέικιν
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ. γλ. γαρύφαλλο
- 700-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- σουσάμι για το πασπάλισμα


Εκτέλεση
 Στο μίξερ χειρός χτυπάμε για 3-4 λεπτά το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η δεύτερη. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα ενώ χτυπάμε για λίγο ακόμα. 
Συνεχίζουμε προσθέτοντας και το μπέικιν. Σταματάμε τότε το μίξερ κι αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι , ζυμώνοντας με το χέρι . 
Τα τελευταία 100 γραμμάρια αλεύρι τα προσθέτουμε με πολύ προσοχή γιατί ίσως δεν χρειαστούν και σφίξει η ζύμη μας .
Θέλουμε η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια . Όμως προσέχουμε να μην ξεγελαστούμε με το χέρι που ζυμώνουμε γιατί σ’ αυτό οπωσδήποτε θα κολλάει .
Γι΄ αυτό καλό είναι να διατηρούμε το άλλο μας χέρι στεγνό και καθαρό ώστε να δοκιμάζουμε  με αυτό τη ζύμη. Όταν είναι έτοιμη , πλάθουμε τα κουλούρια μας ως εξής :
Ετοιμάζουμε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και στη συνέχεια σχηματίζουμε κορδόνια μήκους πάνω στον πάγκο της κουζίνας. 
Τα στρίβουμε τότε σε πλεξίδες , τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε τα κουλούρια μας σε προθερμασμένο φούρνο , στην προτελευταία σχάρα , στους 170ο  για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου