Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (ΧΟΥΔΕΤΣΑΝΑ)


από την Erisa Milaqi
Υλικά
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα γάλα
- 2 αυγά
- Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (από ένα μεγάλο λεμόνι ή πορτοκάλι)
- 30 γραμμάρια αμμωνία (ένα φακελάκι)
- 2-3 σωληνάκια βανίλιας
- Λίγο αλάτι
- Περίπου 7-7,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1-1,5  κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι για το τύλιγμα


Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο, τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το χέρι ή με το μίξερ χειρός να αναμειχθούν καλά . 
Προσθέτουμε το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία  , το ξύσμα του εσπεριδοειδούς και  τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το αλάτι στο αλεύρι και το προσθέτουμε κι αυτό στο μείγμα μας σταδιακά, ως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη. 
Αυτό θα πει η λέξη «αγνιά» που φαίνεται στη συνταγή. Καλύτερα να κολλά ελαφρά στα ακροδάχτυλα (στρώνει όταν ξεκουραστεί) παρά να γίνει σκληρή. 
Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας κανένα 15λεπτο (αν εξακολουθεί να κολλά, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι).  
Καθαρίζουμε και πλένουμε σε σουρωτήρι το σουσάμι και το αδειάζουμε σε βαμβακερή ή λινή πετσέτα. 
Το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και το ανακατεύουμε. Πλάθουμε κορδονάκια κυλινδρικά και τα τυλίγουμε στο σουσάμι. 



Τα κλείνουμε σε κουλουράκια ή τα αφήνουμε όπως είναι , καμπυλώνοντάς τα ελαφρά όταν τα ακουμπήσουμε στο ταψί. 



Φουσκώνουν αρκετά οπότε τα τοποθετούμε σχετικά αραιά. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (μεσαία σχάρα-προθερμασμένος φούρνος) για 25-30 λεπτά , ανάλογα πόσο τραγανά μας αρέσουν.



Γίνονται περίπου 4 ταψάκια της κουζίνας και διατηρούνται για αρκετές μέρες. Συνοδεύουν  τον καφέ μας και τα καλοκαιρινά αναψυκτικά.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη λίγο (να βάλουμε  1,5 ως 1,75 κούπες).
2)Μετά από το πρώτο ταψάκι  ο φούρνος έχει πυρώσει αρκετά και έτσι ο χρόνος ψησίματος μπορεί να είναι λιγότερος για τα επόμενα.
3)Η μητέρα μου βάζει πολλές φορές –ιδίως το χειμώνα- κανέλλα για να τα αρωματίσει και τους ταιριάζει εξίσου με τα άλλα αρώματα.

4)Επισημαίνω ότι η κούπα μου είναι η συνηθισμένη δοσομετρική κούπα των 250ml.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου