Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΡΑΣΟΚΑΡΟΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ


από τη Giota Haropoulou

Υλικά
- 2 φύλλα σφολιάτα η σπιτικά όσα Θέλετε
-  2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
-  2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 4 πράσα
-  2 - 3 καρότα
- 3 - 4 αυγά
- 1  κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
- ½ κιλό  περίπου τυριά (φέτα και κίτρινα όλα τριμμένα)
-  λίγο λάδι
- ½  ματσάκι άνηθο η μάραθο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 1  μεγάλη χούφτα φρέσκο  δυόσμο
- 2 - 3 κουταλιές της σούπας ξινό τραχανά
-  αλάτι με μέτρο γιατί έχουμε τα τυριά
-  πιπέρι
-  ελάχιστο μπούκοβο

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε το ταψί (το μεγάλο του φούρνου) και  ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα τρίβουμε να βγάλουν τα περιττά υγρά (εγώ δεν τα μαγειρεύω τα βάζω ωμά).
Κατόπιν τα βάζουμε σε μία λεκάνη και προσθέτουμε τα τυριά και τα μπαχαρικά,  τα αυγά,  το λάδι , το τραχανά,  το γιαούρτι και τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.
Απλώνουμε το ένα φύλο σφολιάτας και με προσοχή το τραβάμε μέχρι τα πλαϊνά του ταψιού, βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλο.
Κόβουμε τη πίτα όχι πολύ βαθειά, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά.

Αν έχουμε χρόνο τη ψήνουμε στους 150 περισσότερη ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου