Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΡΒΑΡΑ


από την Ioanna Zagkla

Υλικά
Καλό είναι να την ξεκινήσουμε δύο μέρες πριν τη γιορτή της Aγίας Bαρβάρας

- 1/2 κιλό σιτάρι
- 2 λίτρα ζεστό νερό
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- σύκα ξερά
- καρύδια χοντροκοπανισμενα, 1 ποτήρι
- ταχίνι ή σουσάμι χτυπημένο στο γουδί
- λίγη κανέλα, γαρίφαλο
- 1 ποτήρι σταφίδα
- λίγο αλατάκι
- ρόδι
- μερικοί βάζουν και  κομμένο μηλαράκι. Προσωπικά βάζω και  του πάει πολύ!


Εκτέλεση
Από σήμερα, 2-12 βάζουμε το σιτάρι μας πλυμένο πολύ καλά σε νερό να μουλιάσει όλο το βράδυ. Πρέπει να φουσκώσει τουλάχιστον 12 ώρες. Μετά το βάζετε σε σιγανή φωτιά να σιγοβράζει για 3 ώρες περίπου. Το βάζω στη μασίνα από το πρωί και  κατά το απόγευμα το... αποτελειώνω.
Όταν δείτε πως έχει πιει το νεράκι προσθέτετε. Όταν χυλώσει καλά προσθέτετε τα καρύδια το ταχίνι ή το σουσάμι αλεσμένο, σύκα, ζάχαρη και  τα καρυκεύματα.
Αν βάλετε τον πολτό από το σουσάμι, καλό είναι να το αραιώσετε πρώτα με λίγο χλιαρό νεράκι γιατί είναι πολύ πηχτό. Μερικοί, βράζουν τα φρούτα σε λίγο νεράκι πριν τα προσθέσουν.
Για την ιστορία, είναι ενα έθιμο που ουσιαστικά δεν τρως ποτέ τη δική σου Βαρβάρα. Την μοιράζεις κ αντίστοιχα σου φέρνουν... λένε πως είναι προστάτιδα των παιδιών και αν είναι να περάσουν κάποιες παιδικές αρρώστιες τις περνάνε πολύ ελαφριά!
Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή, χααχχαχα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία! Χρόνια πολλά και να την χαρείτε! Είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά και τα πιο υγιεινά. Φιλιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου