Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

ΜΠΟΥΡΑΝΙ

από τη Μυρτώ Κλεοπάτρα

Υλικά 
- 3 ματσάκια τσουκνίδες -
- 4 ματσάκια σπανάκι καθαρισμένο 
- άνηθο αν θέλετε
- λίγο λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- λεμόνι
- μπούκοβο
- 2 κουταλιές αλεύρι
- 3 κούπες νερό 


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα χόρτα τα πλένουμε καλά....τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια . Σε βαθιά κατσαρόλα τα αχνίζουμε...χωρίς νερό χωρίς λάδι..μόνο με τα δικά τους υγρά ...μόλις πέσει ο όγκος τους ρίχνουμε δυο ποτήρια νερό, αλάτι, πιπέρι, λάδι ...και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου ... (στα καζάνια το βράζουν για 2 ώρες τουλάχιστον...αλλά στην κατσαρόλα δεν χρειάζεται τόσο) ετοιμάζουμε χυλό...σε λίγο κρύο νερό διαλύουμε 2 κουταλιές αλεύρι καλά να μην 
σβολιάσει. λίγο πριν βγάλουμε το μπουρανί απ τη φωτιά ρίχνουμε τον χυλό για να χυλώσει το φαγητό....ανακατεύουμε συνεχώς να μην πιάσει . Προσθέτουμε λεμόνι, πιπέρι, μπούκοβο αν θέλουμε ...και κατεβάζουμε απ τη φωτιά Σερβίρουμε με πολύ λεμόνι και πιπέρι ...


Υ.Γ. φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα χόρτα.....αλλά το παραδοσιακό είναι έτσι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου