Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡTΟΚΑΛΙΟΥ


από την Natassa Efentakis

Υλικά
- 250γρ βούτυρο
-1,5 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 αυγά
- -1 κιλό αλεύρι
- 3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού
backing powder
- 1 κοφτό κουτ. γλ. σόδα
 
- χυμό ενός πορτοκαλιού
 
- το ξύσμα του
- λίγη βανίλια
όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.


Εκτέλεση
χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, μετά τα αυγά, και τελευταίο το χυμό του πορτοκαλιού όπου έχουμε διαλύσει τη σόδα. Αφού βάλουμε τα μυρωδικά (ξύσμα και βανίλια ) αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλά στο χέρι. Μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το αλεύρι.


Αν θέλουμε αλείφουμε με ασπράδι αυγού ή (και) πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς για 25 λεπτά. Βέβαια ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται κι απ' το μέγεθος που θα πλάσουμε τα κουλουράκια μας.

Είχα πολλάααααα χρόνια να τα κάνω. Αυτή τη φορά αντικατέστησα 50 γρ  βουτύρου με ηλιέλαιο και έβαλα λιγότερη ζάχαρη. Επίσης, χρησιμοποίησα χυμό ενός μανταρινιού -δεν είχα στο σπίτι πορτοκάλι- και το ξεραμένο ξύσμα νεραντζιού.
Το αποτέλεσμα, έφαγα το πρώτο μισό ταψί....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου