Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ


από την Eleni Margel Lou

Υλικά
- 1 κιλό φύλλο λεπτό για σιροπιαστά
- 1 κούπα τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
- 1 κούπα τσαγιού χοντροκομμένα φουντούκια
- 1 κούπα τσαγιού χοντροκομμένα αμύγδαλα.
- 1 κουταλιά κανέλα τριμμένη
 -1 κουταλιά γαρύφαλλο τριμμένο
- 3 κουταλιές ζάχαρη.
- 300 γρ. βούτυρο (αγελαδινό η πρόβειο) για τα φύλλα.
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνια  νερό
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη 
- 1 φλιτζάνι μέλι
- φλούδες από λεμόνι
- 1 σφηνάκι λιμοντσέλο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1800
Κόβουμε πρώτα τα φύλλα όσο είναι ο πάτος του ταψιού.(τα ρετάλια τα κάνουμε τυροπιτάκια την άλλη μέρα)
Έχουμε ανακατέψει τα τριμμένα υλικά μας με τη ζάχαρη και κανελογαρύφαλλα και στρώνουμε: ένα βουτυρωμένο φύλλο και μία χούφτα γέμιση μέχρι να τελειώσουν όλα.
Τελειώνουμε με 5-6 φύλλα χωρίς γέμιση.
Κόβουμε μπακλαβαδωτά τα φύλλα με αιχμηρό μαχαίρι η κοφτάκι μέχρι κάτω να ψηθεί ομοιόμορφα.
Ζεσταίνουμε 1 κούπα βούτυρο και περιχύνουμε να πάει παντού.
Καρφώνουμε μοσχοκάρφια πάνω σε κάθε κομμάτι.
Ψήνουμε σε 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι αφού το βράσαμε 5 λεπτά αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα το μέλι το οποίο δεν θέλουμε να βράσει.
Σε καυτό μπακλαβά και με καυτό το σιρόπι περιχύνουμε να πάει παντού.
Μην το φοβηθείτε αν δείτε να ''κολυμπάει'' το γλυκό.!!
Την άλλη μέρα θα έχει πιει το σιρόπι και θα είναι έτοιμος μελωμένος και στητός!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου