Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΓΚΡΑΤΙΝΕ

από τη Giota Haropoulou

Υλικά
- 1 μεγάλο κουνουπίδι
- ζωμό από κοτόπουλο (αν έχουμε και αν θέλουμε εγώ είχα και έγινε νοστιμότατο)
- 1 λίτρο γάλα και λίγο ακόμα
- κρέμα γάλακτος μικρή (αν θέλουμε.)
-  τυριά που λιώνουν
- λίγη πικάντικη φέτα
-  1 με 2 κουταλιές γιαούρτι (αν θέλουμε)
-  αλεύρι
-  ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Βράζουμε 5 λεπτά το κουνουπίδι στο ζωμό η σε νερό αφού πρώτα το έχουμε κόψει σε μεγάλα κομμάτια.
Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε και ένα φλιτζανάκι από το νερό που έβρασε, εδώ να σημειώσω ότι το νερό του κουνουπιδιού δεν το πετάμε μέχρι να τελειώσουμε τη προετοιμασία γιατί μπορεί να χρειαστούμε λίγο.
Προσθέτουμε στο κουνουπίδι αλάτι πιπέρι και αν βάλουμε αλλαντικό το προσθέτουμε τώρα.
Σε κατσαρόλα ετοιμάζουμε μπεσαμέλ χωρίς αυγά, με ελαιόλαδο αλεύρι (έβαλα 12 κ.σ.), με το γάλα, την κρέμα γάλακτος και αφού πήξει ελαφρά προσθέτουμε τη κρέμα τα τυριά και το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο.

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από το κουνουπίδι, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί ακόμα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (περίπου 30 με 40 λεπτά) σε προθερμασμένο φούρνο. η νοστιμιά του είναι το κάτι άλλο! καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου