Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΝΕΡΑΝΤΖΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

από την Natassa Efentakis
Υλικά
- 5 νεράντζια - 1 πορτοκάλι - 1 λεμόνι - ζάχαρη ‘ίση με την ποσότητας της μαρμελάδας



Εκτέλεση
Ξύνουμε στον τρίφτη τα φρούτα και τα στύβουμε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα.
Δένουμε σε τουλπάνι το μισό από το ξύσμα και το εσωτερικό από τα νεράντζια και το πορτοκάλι (κουκούτσια, σάρκα) και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το χυμό. 
Βολεύει να δέσουμε το σκοινάκι στο χερούλι της κατσαρόλας. Κόβουμε τις φλούδες από τα νεράντζια και το πορτοκάλι σε ψιλά μπαστουνάκια (όπως το κυδώνι) και τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. 
Τέλος, προσθέτουμε και 2 λίτρα νερό και τα αφήνουμε για 8 ώρες.
Το άλλο μισό ξύσμα το βάζουμε στο κέικ ή το κρατάμε στον καταψύκτη. Αφού περάσει η ώρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε χωρίς να σκεπάσουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φλούδια και να γυαλίσουν. 
Τα δικά μου ήταν έτοιμα σε 1 ώρα. Τότε αφαιρούμε το τουλπάνι και αφού κρυώσει λίγο στύβουμε όσο περισσότερο υγρό μπορούμε στην κατσαρόλα. 
Εδώ είναι η πηκτίνη που θα βοηθήσει τη μαρμελάδα να "δέσει". Ζυγίζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας , προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης (και λίγο παραπάνω) και βάζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. 
Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε 3-7 λεπτά για να "δέσει" η μαρμελάδα.
Μμμμμμμ,έχει και υπέροχο χρώμα και τρώγεται και σαν γλυκό του κουταλιού......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου