από τον Chris Deper
Υλικά
- κρεμμύδια ξερά
- λάδι
- λίγες σταγόνες ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Αν όταν
βάζουμε ωμό κρεμμύδι στα μπιφτέκια προσθέτουμε έναν βαθμό νοστιμιάς, αν τα
σοτάρουμε πρώτα προσθέτουμε τρεις και αν τα καραμελώσουμε δέκα!
Κυκλοφορούν διάφοροι γρήγοροι τρόποι για την διαδικασία, όμως κανείς δεν δίνει
το αποτέλεσμα της κλασικής.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στο ίδιο πάχος. Το πόσα θα χρησιμοποιήσουμε δεν έχει
σημασία, αρκεί όταν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα να είναι αρκετές στρώνεις.
Όσα
περισσότερα, τόσες περισσότερες ώρες θα μας πάρει, όμως επειδή διατηρούνται στο
ψυγείο, εγώ κάνω πολλά κάθε φορά. Υπ όψιν, ότι ο τελικός όγκος που θα μείνει θα
είναι σχεδόν 1/5 και για κάθε μπιφτέκι θα χρειαστούμε μια κουταλιά της σούπας.
Βάζουμε ελάχιστο λάδι στην κατσαρόλα και την τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας,
που έχουμε ανοίξει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Ανάλογα με την κουζίνα, αν πχ
έχει κλίμακα μέχρι το 9, στο 2. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και βάζουμε το καπάκι
ανάποδα. Θέλουμε οι υδρατμοί να πέφτουν στο κέντρο και το χερούλι βοηθάει γι
αυτό.
Τα αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα και κάθε τόσο τα ανακινούμε,
κουνώντας την κατσαρόλα. Αφαιρούμε το καπάκι και ανεβάσουμε την θερμοκρασία μια
μονάδα και τα αφήνουμε άλλη μια ώρα, ανακινώντας που και που.
Δεν πρέπει να
μαυρίσουν, γιατί θα πικρίσουν.
Αφού περάσει η ώρα και έχουν φύγει τα πολλά
υγρά, ρίχνουμε λίγες σταγόνες μπαλσάμικο και μια κουταλιά της σούπας καστανή
ζάχαρη, σκεπάζουμε πάλι, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και συνεχίζουμε μέχρι να
χάσουν εντελώς την φόρμα τους και να γίνουν μια μάζα.
Μπορούμε να τα βγάλουμε
νωρίτερα, όμως θα χάσουμε πόντους.
Είναι σημαντικό το να μπορούμε να τα
αλείψουμε όπως το βούτυρο.
Ο χρόνος είναι σχετικός. Εγώ που κάνω μισή κατσαρόλα κάθε φορά, χρειάζομαι 6
ώρες. Αν έκανα τα μισά, θα ήθελα τον μισό χρόνο.
Λάδι, ξύδι και ζάχαρη δεν βάζω
πλέον. Τα θεωρώ περιττά. Χρησιμοποιώ πάντα κόκκινα κρεμμύδια που είναι πιο
γλυκά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου