Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΜΠΟΥΡΓΕΤΟ



από την Eleni Kariofillli

Υλικά

- πεσκανδρίτσα η σκλεμπού
- κούκους
- καπόνια
- χάνοι
- σφυρίδα
- σκορπίνες
- 3 μεγάλα κρεμμύδια αλεσμένα σαν πουρέ
- 1 πατάτα αλεσμένη στο μούλτι
- λάδι
- λεμόνι
- προαιρετικά διάφορα θαλασσινά(χταπόδι,γαρίδες,μπακαλιάρο κλπ)
- κόρν φλάουρ αν χρειαστεί





Εκτέλεση

Το μπουργέτο γίνεται με διάφορα ψάρια.
Ποτέ ένα είδος μόνο.
Η σούπα γίνεται πυκνή και χυλωμένη σε σχέση με την κλασική ψαρόσουπα.
Τα ψάρια που χρησιμοποιούμε είναι τα πετρόψαρα που έχουν την ικανότητα να πήζουν το ζουμί της σούπας.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε μέσα και μπακαλιάρο αλλά και χταπόδι και γαρίδες.
Για το μπουργέτο μας χρησιμοποιήσαμε 1,5 κιλό πετρόψαρα.
Για αυτήν την ποσότητα ψαριών βάζουμε στο μούλτι τα 3 κρεμμύδια και τα κάνουμε πουρέ.
Επίσης βάζουμε και την πατάτα με λίγο λάδι και την κάνουμε και αυτήν πουρέ.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και την πατάτα και το σωτάρουμε.
Προσθέτουμε νερό.
Αφήνουμε να βράσουν και όταν έχουν λιώσει προσθέτουμε τα ψάρια.
Πρώτα θα βάλουμε τα πετρόψαρα που είναι πιο σκληρά και βράζουν πιο αργά και μετά τα άλλα.
Φροντίζουμε να καλύπτονται τα ψάρια μας με νεράκι και όχι να κολυμπάνε στο νερό.


Μας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα να είναι με πυκνό ζουμί.
Προς το τέλος περίπου 5 λεπτά πριν σβήσουμε την φωτιά ρίχνουμε το αλάτι και το λαδολέμονο χτυπημένο.
Αν παρατηρήσουμε ότι είναι αραιό το ζουμί μπορούμε να το πήξουμε με λίγο κόρν φλάουρ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου