Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΧΑΛΟΥΜΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΨΗΤΟ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά

- 4 ώριμες ντομάτες
- 200  γρ.  περίπου χαλούμι ή κατσικίσιο τυρί κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά ρίγανη
- 8 κουταλιές ελαιόλαδο
- μπούκοβο ή καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
- αλάτι χοντρό για το πασπάλισμα
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Κόβουμε  τις ντομάτες σε λεπτές ροδέλες και τις τοποθετούμε   σε 4 στρογγυλά σαγανάκια ή σε 4 αλουμινόχαρτα. 


Βάζουμε  ανάμεσα στις ντομάτες φέτες τυριού.


Από πάνω ξανά ντομάτες και ξανά τυρί. Χτίζουμε κάτι σαν πύργο δηλαδή.


Καβουρντίζουμε  πολύ ελαφρά το κρεμμύδι



σε αντικολλητικό τηγάνι  και το αφήνουμε  να κρυώσει. 



Το σκορπίζουμε πάνω από τις ντομάτες και το τυρί μαζί με το αλάτι, το μπούκοβο ή την πιπερίτσα, τη ρίγανη, το πιπέρι..


Κλείνουμε  τα αλουμινόχαρτα ή σκεπάζουμε τα σαγανάκια




 και ψήνουμε στους 200° C για 10΄. 



Ανοίγουμε  προσεχτικά τα αλουμινόχαρτα, επειδή είναι ζεστά, ρίχνουμε από 1-2 κουταλάκια λάδι και σερβίρουμε με μια δροσερή σαλάτα και σερβίρετε.
Σημ.: 1. μπορούμε να σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι με το λάδι που αναγράφεται στα υλικά. 
.Σημ.: 2 Λίγο πριν να ψηθεί άνοιξα το αλουμινόχαρτο και τα άφησα να ξεροψηθούνε περισσότερο!!!!!




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου