Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΟ




από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 6 κεσεδάκια αλεύρι ολικής άλεσης
- 5-6 σκελίδες σκόρδου
- 1/2 κιλό ντομάτες ώριμες
- /2 ματσάκι μαϊντανό
 - αλάτι
- λίγο λάδι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή προζύμι
- χλιαρό νερό
- λίγη σάλτσα καυτερή με πιπεριές Φλωρίνης  (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Καθαρίζουμε και τις σκελίδες σκόρδου. Πλένουμε και τον μαϊντανό μας και τα ρίχνουμε στο μούλτι να πολτοποιηθούν. μαζί με το αλάτι .



Αυτό το μείγμα το αδειάζουμε σε μία λεκανίτσα, και προσθέτουμε το αλεύρι, την μαγιά ή το προζύμι.



 Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό. 



Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας.



Πλάθουμε το ψωμί και βάζουμε τα καρβέλια μας σε λαδωμένο ταψί. 



Χαράσσουμε με ενα κοφτερό μαχαίρι και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσουν καλά.
Συνοδεύει άριστα ένα καλό κρασί και διάφορα τυριά!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου