Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΙΟΥΝΚΙΑΡ


από τους Stelios Kalaitzidis και  Αθανάσιο Γεώργιο Τσομπανίδη

Υλικά

- 1 κιλό μοσχαρίσιο ψιλοκομμένο κρέας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 4 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ
- 2-3 σκελίδες σκόρδου
- 3 δαφνόφυλλα
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
- 1 πράσινη πιπεριά σε κύβους
- λάδι για το σοτάρισμα
- αλατοπίπερο
- λίγο μπαχάρι σε σκόνη
- λίγο μαυροπίπερο

Για τον πουρέ μελιτζάνας
- 6 μελιτζάνες
- ½  ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- ½  λίτρο γάλα
- 150 γραμμ. κασέρι τριμμένο
- 150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρέας στο λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σοτάροντας για ακόμα 5'.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, λιωμένες στο μπλέντερ, τον πελτέ και τα σκόρδα. Ανακατεύουμε για λίγο προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη δάφνη και νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει.
Για να φτιάξουμε τον πουρέ μελιτζάνας τσουρουφλίζουμε τις μελιτζάνες (στο γκριλ ή στο γκαζάκι) μέχρι να βγαίνει η φλούδα τους. 

Τις ξεφλουδίζουμε, τις ψιλοκόβουμε..
Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Το σοτάρουμε 5' σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. 
Όταν δέσει η σάλτσα ρίχνουμε τα τυριά, αλάτι και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου