Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ




από την Ευαγγελία Βανιώτη

Υλικά

- 1 1/2 κιλό μελιτζάνες
- 1 πιπερια φλωρίνης 
- 1 πιπεριά κέρατο
- 1 καυτερή πιπεριά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- θυμάρι 
- μαϊντανό 
- σάλτσα μπάρμπεκιου προαιρετικά

Για την ζύμη

- 800 γραμμάρια αλεύρι
- 120 γραμμάρια λάδι
- 3 κουταλιές άσπρο ξύδι
- 21/2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 300 γραμμάρια νερό


Εκτέλεση

Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε μικρά κομματάκια.


Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις τρίβουμε στον τρίφτη.



Σε τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο λάδι και σωτάρουμε την τριμμένη μελιτζάνα.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και τα σωτάρουμε και αυτα.


Το κατευάζουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι τον μαϊντανό και την σάλτσα μπάρμπεκιου προαιρετικά. 


Έχουμε ετοιμάσει το ζυμάρι μας από την προηγούμενη με την μεθοδο Βεργίνας.
Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο μπάλες η μια μεγαλύτερη από την άλλη και διπλώνουμε κάθε κομμάτι μέχρι να μην διπλώνεται άλλο βάζοντας ανάμεσα τους κάθε φορά λάδι.
Το τυλίγουμε σε μεμβρανη και το αφήνουμε στο ψυγειο από το βράδυ.
Το βγάζουμε από το ψυγειο έξω για μιά ώρα και ανοίγουμε το φυλλο.
Απλώνουμε  το μεγάλο φύλλο και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
Προσθέτουμε την γέμιση.
Ετοιμάζουμε το μικρότερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα μας.
Περνάμε την πίτα με βούτυρο και χτυπημένο αυγό αι αφου την χαράξουμε την ψιχαλίζουμε με λιγο νερό και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για μια ώρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου