Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017

ΔΑΚΤΥΛΑ ΚΥΡΙΩΝ


από την Eleni Xenophontos

Υλικά
Για τη ζύμη
- 6 ποτήρια αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 ¼ ποτηριού νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
- 3 ποτήρια αμύγδαλα λεπτοαλεσμένα
- 6 κ σ ζάχαρη
- 1 ½ με 2  κ γ κανέλα
- 8-10 κς ροδόσταγμα
Για το σιρόπι
- 4 ποτήρια ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
-3-4 κομμάτια κανέλα
- 6-8 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 4 κ σ ροδόσταγμα
- λάδι για το τηγάνισμα

 Εκτέλεση

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό την κανέλα και τον χυμό λεμονιού να βράσουν.
Στην αρχή τα ανακατεύουμε. Μόλις κοχλάσει το σιρόπι χαμηλώνουμε την φωτιά και το βράζουμε για 5-7 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι
Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε το ροδόσταγμα. Αφαιρούμε την κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει


Σε ένα μπολ βάζουμε το αλάτι στο αλεύρι και το λάδι και το κάνουμε σαν ρύζι με το τρίψιμο.


Προσθέτουμε χλιαρό νερό τόσο όσο να γίνει μια ζύμη μάλλον σφικτή.
Την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.


Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αμύγδαλα, την κανέλα, την ζάχαρη και όσο ροδόσταγμα χρειαστεί για να γίνει το μείγμα μας μάλλον σφικτό.


Αφού περάσει η μισή ώρα ανοίγουμε λεπτό φύλλο 


και το χωρίζουμε σε κομμάτια 10Χ8 εκατοστά περίπου


Βάζουμε αρκετή γέμιση και τα τυλίγουμε σε ρολό.


Με την βοήθεια ενός πιρουνιού πιέζουμε καλά τις άκρες να κλείσουν


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι και αφού κάψει καλά τηγανίζουμε τα δάχτυλα 


 γυρίζοντας τα με ένα πιρούνι για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.


Τα βγάζουμε και τα βάζουμε στο σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα και μετά τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν λίγο και από κει σε μια πιατέλα. 



Γίνονται 140 περίπου δάχτυλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου