Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΆΛΙ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- χοιρινό μπούτι 2 κιλά
- λάδι
- 2 σφηνάκια κονιάκ 
- χυμός από ένα πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 4 γαρύφαλλα
- λίγη ζάχαρη να πασπαλίσουμε την επιφάνεια του κρέατος
- 4 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- κόκκους πιπεριών
- ρίγανη 
- θυμάρι
- καρίνο



Εκτέλεση


Βάζουμε το κρέας στην γάστρα.
Τρυπάμε το κρέας με ένα μαχαίρι και βάζουμε τα σκόρδα που τα έχουμε κόψει στα 4 κατά μήκος.
Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα στο κρέας.
Το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την ρίγανη το θυμάρι το καρίνο καθώς και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Ραντίζουμε με τον χυμό το κονιάκ και το λάδι.



Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη την επιφάνεια για να μπορέσει να καραμελώσει μετά.
Προσθέτουμε το νερό και αφού σκεπάσουμε την γάστρα αφήνουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 2 ώρες.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και το αφήνουμε ακόμα περίπου μια ώρα.
Ξεσκεπάζουμε την γάστρα προς το τέλος για να πάρει χρώμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου