Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ΕΛΙΩΤΕΣ



 από την Καλλιόπη

Υλικά
- 1 χούφτα αλεύρι φαρίνα
- 1  κιλό αλεύρι σκληρό (χωριάτικο)
- 1 ½ ποτήρι φυστικέλαιο
- 3 κουταλιές βούτυρο ανάλατο (spry)
- 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- ½ λίτρο χυμό πορτοκάλι (όσο σηκώσει)
- σουσάμι για την επικάλυψη
Για την γέμιση
- ελιές χωρίς κουκούτσι
- λίγη κανέλα
- 1 κρεμμύδι  τριμμένο
- δυόσμος φρέσκος


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το βούτυρο και γίνεται σαν σπυρωτό ρύζι.
Ακολούθως προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού , τόσο, όσο η ζύμη να είναι μαλακή. Ζυμώνοντας  σφίγγει.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10-11 μπαλάκια.


 Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι  σε φύλλο και βάζουμε λίγη από την γέμιση απλώνοντας την σε όλη την επιφάνεια.


Ρολάρουμε  και κλείνουμε όμορφα τα πλαϊνά. Τοποθετούμε το κάθε ρολό επάνω στο σουσάμι, το οποίο το έχουμε πλύνει και στραγγίξει καλά, για να κολλήσει πάνω στην ζύμη.


Στρώνουμε με λαδόκολλα τα ταψάκια και τοποθετούμε τις ελιωτές. 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν στους 180 0 περίπου 20-30 λεπτά.
Μόλις κρυώσουν κόβουμε σε κομμάτια το κάθε ρολό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου