Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

ΦΛΑΟΥΝΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ





από την Καλλιόπη

Υλικά
Για τη ζύμη
- 2 ½  κιλά αλεύρι    (φαρίνα και χωριάτικο)
- 2 φλιτ βούτυρο
- 2-3 φλιτ γάλα
- 6 αυγά
- λίγο προζύμη  ή μαγιά
- μαχλέπι και μαστίχα αλεσμένα
- ¼ φλιτ κονιάκ
Για τη γέμιση
- 1 ½ κιλό τυρί (μισό Παφίτικο μισό κεφαλοτύρι)
- 2 χαλούμια
- 1 φλιτ σιμιγδάλι
- λίγο προζύμι ή μαγιά
- μαχλέπι και μαστίχα αλεσμένα
- δυόσμο φρέσκο
- 7 αυγά
 - σταφίδες
 - σουσάμι

Εκτέλεση
Ζεματίζουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο και μετά ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης.
Προσθέτουμε το αλεύρι  σιγά σιγά όσο σηκώσει και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή.
Την αφήνουμε για μια ώρα να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Τρίβουμε τα τυριά και τα χαλούμια. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στα τυριά και τα ζυμώνουμε με όσα αυγά χρειάζονται, για να γίνει μαλακή η γέμιση.
Ανοίγουμε την ζύμη σε στρογγυλές πίτες . τις βουτάμε στο σουσάμι και βάζουμε στο κέντρο της κάθε μιας λίγη από την γέμιση.


Σχηματίζουμε τις φλαούνες τετράγωνες  ή τρίγωνες και τις αλείφουμε με αυγό χτυπημένο.
Τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου