Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


 

από την Καλλιόπη

Υλικά
 - 1 κιλό χοντρή φλούδα καρπουζιού
- 2 κιλά ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- ½ ποτήρι ασβέστη
- 1 φλιτ του καφέ χυμό λεμονιού (για την λεμονάδα)
- αρμπαρόριζα
- 2  κουταλιές χυμό λεμονιού

 Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την πράσινη φλούδα και αφαιρούμε καλά την κόκκινη ψίχα από μέσα, ώστε να μείνε μόνο το σαπρό μέρος.
Κόβουμε τις φλούδες σε τετράγωνα η μπακλαβαδωτά κομμάτια.
Διαλύουμερ τον ασβέστη σε λεκάνη με νερό , τόσο όσο να καλύπτει τις φλούδες και τις αφήνουμε για 4-5 ώρες.
Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Αλλάζουμε το νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να βράσει το γλυκό μας.
Ρίχνουμε τις φλούδες σε παγωμένο νερό με τον χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για 2 ώρες , για να γίνουν τραγανές.
Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα , ρίχνοντας  από πανω την ζάχαρη και το νερό για να κατεβάσουν το ζουμί τους.
Τις αφήνουμε για 3-4 ώρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη . Βράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά περίπου και το αφήνουμε  για την επόμενη μέρα.


Βράζουμε το γλυκό μαζί με την αρμπαρόριζα  και το αφήνουμε να δέσει καλά. 
Προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει  ακόμα 1-2 βράσεις. Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου