από την Kiki Giorgos Mino
Υλικά
- 300 γρ. αμπελόφυλλα από βάζο, ξεπλυμένα σε αρκετό νερό
για να φύγει η αλμύρα
- νερό μέχρι να σκεπαστούν
Για τη γέμιση
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. περίπου κρεμμύδι ξηρό
ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ρύζι
- 400 γρ. νερό
- άνηθος, ψιλοκομμένος
- μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- δυόσμος, ψιλοκομμένος
- κρεμμυδάκι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
-λίγο χυμό από φρέσκο λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και
ιδρώνουμε το κρεμμύδι καλά.
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι και
μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό,
τον δυόσμο, το πράσινο μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αλατίζουμε πιπερώνουμε και
ανακατεύουμε.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας.
Καλύπτουμε τον πάτο μιας
κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και στοιβάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
Ζεσταίνουμε το νερό ή τον ζωμό και αλατίζουμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και καλύπτουμε
με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο.
Σε σιγανή φωτιά γύρω στη μισή ώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου