Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ




από την Kiki Giorgos Mino

Υλικά

- 300 γρ. αμπελόφυλλα από βάζο, ξεπλυμένα σε αρκετό νερό για να φύγει η αλμύρα
- νερό μέχρι να σκεπαστούν

Για τη γέμιση
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. περίπου  κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ρύζι
- 400 γρ. νερό
- άνηθος, ψιλοκομμένος
- μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- δυόσμος, ψιλοκομμένος
- κρεμμυδάκι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
-λίγο χυμό από φρέσκο λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι καλά.
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το πράσινο μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αλατίζουμε πιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας. 
Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και στοιβάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. 
Ζεσταίνουμε το νερό ή τον ζωμό και αλατίζουμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο. 
Σε σιγανή φωτιά γύρω στη μισή ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου