Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΦΑΣΟΥΛΟΝΤΑΒΑΣ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟΣ



από την  Irini Patiloudi


Υλικά
-  500 γρ φασόλια γίγαντες
-  2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
-  2 σκελίδες σκόρδου
-  2 καρότα σε ροδέλες
-  1 μεγάλη πιπεριά ψιλοκομμένη
-  ελαιόλαδο αρκετό
-  αλάτι
-  πιπέρια, μαύρο και κόκκινο
-  1 κύβος λαχανικών
-  σέλινο ψιλοκομμένο
-  χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος
-  1 κουταλάκι ντοματοπελτές
-  καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από το βράδυ τα φασόλια  και τα βάζουμε να βράσουν την επόμενη έως να μαλακώσουν ελαφρά. 
Τα σουρώνουμε, αδειάζουμε σε ένα πήλινο η γάστρα, κόβουμε τα  κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια,  και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο, τα καρότα σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε και την  πιπεριά, βάζουμε και λάδι αρκετούτσικο, αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, τον  κύβο λαχανικών, σέλινο, τον χυμό ντομάτας και 1 κουταλάκι ντοματοπελτέ, τα ανακατεύουμε καλά και τα σκεπάζουμε με νερό. 
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 1 ώρα περίπου έως να πήξει το ζουμί του. Που και που ανακατεύουμε για να μην καεί από πάνω.
Αν θέλετε βάζετε και καυτερή πιπεριά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου