Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΨΩΜΙ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά

- 600 γρ. αλεύρι (προτιμότερο σκληρό)
- 1 πολύ γεμάτο κουτ. γλυκού στεγνή μαγιά
- 1  κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 4 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος ή 2 κουτ. σούπας ξερός
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
-  5 κουτ. σούπας μαντζουράνα φρέσκια, ψιλοκομμένη ή 2 ½ κουτ. σούπας ξερή
- 1 φλιτ. τσαγιού δυνατό αφέψημα τίλιου, ελαφρά χλιαρό (φλαμούρι)
 - 2 κουτ. σούπας λάδι 

Εκτέλεση
Βάζουμε σε λεκάνη ή στο μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το τίλιο.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να είναι ελαστική και λεία η ζύμη. Πρέπει να προσέξουμε να μην είναι πολύ σκληρή ούτε πολύ απαλή, αλλά να στέκεται χωρίς να απλώνει.

Τότε προσθέτουμε όλα τα βότανα (ρίγανη, δυόσμο, μαϊντανό, μαντζουράνα) και ζυμώνουμε να απλωθούν ομοιόμορφα στο ζυμάρι. Αλευρώνουμε απλόχερα το πανέρι, πλάθουμε τη ζύμη σαν μπάλα, τη βάζουμε μέσα και πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες να απλωθεί. Πρέπει να γεμίζει το μισό.
Σκεπάζουμε ζεστά το πανέρι και περιμένουμε να φουσκώσει το ψωμί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 45 λεπτά.
 Αν δεν έχουμε πανέρι, πλάθουμε τη ζύμη σε φρατζόλα ή καρβέλι και την ακουμπάμε σε λαδόκολλα. Σκεπάζουμε ζεστά και ακολουθούμε κανονικά την υπόλοιπη διαδικασία.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C. Στο μεγάλο επίπεδο ταψί του φούρνου στρώνουμε ένα λαδόχαρτο, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και αναποδογυρίζουμε πάνω το ψωμί, προσεκτικά γιατί, αν το χτυπήσουμε δυνατά, θα ξεφουσκώσει. Κάνουμε τρεις τρύπες στην κορυφή με ένα ξύλο από σουβλάκι και το ψήνουμε γύρω στα 45 λεπτά.
Για να δούμε αν ψήθηκε, το σηκώνουμε προσεκτικά με πετσέτα και το χτυπάμε από κάτω με τους κόμπους των δακτύλων.
Αν κάνει κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου