Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΨΩΜΙ ΜΕ ΖΕΑ



από την Haroula Coraggio

Υλικά

- 500 γρ αλεύρι ζέας ή 300 γρ ζέας και 200γρ αλεύρι κριθαριού
- 300 γρ χλιαρό νερό (2 μέρη κρύο και 1 καυτό)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ μαύρη ζάχαρη
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ αλάτι 
- λίγο σουσάμι (αν θέλουμε)

Εκτέλεση
Φυλάω σε ένα μικρό ποτηράκι λίγο αλεύρι για μετά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω 2 κ.σ αλεύρι, όλο το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύω και το αφήνω για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Μετά ρίχνω 1 κ.σ λάδι, κοσκινίζω το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας ρίχνω το αλάτι και κάπου εκεί αρχίζει το ζύμωμα βάζοντας και άλλη 1 κ.σ λάδι.

Όσο η ζύμη είναι σχετικά υγρή, βάζουμε σε καθαρό πάγκο το αλεύρι που είχαμε φυλάξει και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά
Μόλις τελειώσει το ζύμωμα φυλάμε τη ζύμη μέσα σε σκεπασμένο μπολ σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά. Αφού περάσει ο χρόνος βάζω τη ζύμη σε αλειμμένο ταψί με λάδι, ρίχνω λίγο σουσάμι και λίγο αλεύρι, σταυρώνω τη ζύμη και ψήνω στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά. Όταν το ψωμί είναι έτοιμο το τυλίγετε με μια πετσέτα και μόλις περάσουν 15 λεπτά μπορείτε να απολαύσετε την δημιουργία σας!

(Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και αλεύρι ολικής μαζί με το Ζέα και επίσης μέσα στη ζύμη σπόρους όπως λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, πίτουρο).



Με τις οδηγίες της Νίτσας Καζάκου, Ευχαριστώ!!!!!:-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου