Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΠΥΡΟ ΨΩΜΙ (ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ)

από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-  προζύμι
-  αλεύρι
-  νερό
-  αλάτι
-  ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Από βραδύς σε μια κατσαρόλα βάζουμε το προζύμι που έχουμε από προηγούμενη φορά, αλεύρι περίπου 6 κούπες, αλάτι και χλιαρό νερό. Τόσο νερό μέχρι να γίνει ένα αραιό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε όλη νύχτα.
Το πρωί κρατάμε λίγη ποσότητα για να έχουμε προζύμι για την επόμενη φορά και το υπόλοιπο το αδειάζουμε σε ένα σανίδι. Προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι έτσι που στα χέρια μας να έχουμε μια ζύμη υπερβολικά μαλακή και ελαστική. Δεν το ζυμώνουμε παρά ελάχιστα για να μην ξεφουσκώσει.


 Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπάλες και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Χαράσσουμε τα ψωμιά μας και τα φουρνίζουμε..
Σε 30 λεπτά περίπου αλείφουμε με ένα πινέλο τα καρβέλια μας με νερό και ξαναφουρνίζουμε. Ψήνουμε ακόμα 7-8 λεπτά.


Κατόπιν βγάζουμε τα ψωμιά από το ταψί και τα βάζουμε στη σχάρα να ψηθούν για 10 λεπτά ακόμα, ή μέχρι να κοκκινίσουν καλά. Εξαρτάται και από την κουζίνα αυτό. 
Τα βγάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε , να κρυώσουν και να φύγει και το τελευταίο ίχνος υγρασίας.


Καλή σας όρεξη!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου