Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

ΤΣΑΤΝΕΥ ΝΤΟΜΑΤΑΣ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου
Υλικά
- 800 γρ. ντομάτας
- 200 γρ. μηλόξυδο
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κουταλιά σούπας πάπρικα καπνιστή
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κάπαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
- αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού καγιέν
-  4 σκελίδες σκόρδου
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο  τζίντζερ
Εκτέλεση
Σε μικρό σκεύος ζεσταίνουμε τους σπόρους του κόλιανδρου και τους κοπανάμε στο γουδί για να βγάλουν όλο το άρωμα τους .
Ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα  υλικά μας


Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές ψιλοκομμένες. 


Μόλις γίνουν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, όχι όλες τις αναγραφόμενες ποσότητες.
Αφήνουμε από κάθε υλικό λίγο στην άκρη για να δοκιμάσουμε και προσθέτουμε κατά βούληση.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές και τις προσθέτουμε



Για μένα η ζάχαρη είναι πολύ όπως και το ξύδι, αλλά λίγη η ποσότητα του καγιέν. Προσθέτουμε και την ζάχαρη, δοκιμάζοντας πάντα.



Οπότε προσθαφαίρεσα κατά τα δικά μου γούστα 



Αφού βράσουν καλά σε χαμηλωμένη φωτιά, γεμίζουμε τα βάζα και τα κλείνουμε με βρασμένα τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε  σε κατσαρόλα με βραστό νερό και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά για να γίνει σίγουρη η κονσερβοποίηση .
Βγάζουμε  και τα αφήνουμε ανάποδα για 24 ώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου