Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΚΟ ΑΓΡΙΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


από την Μυρτώ Κλεοπάτρα 

Υλικά

- 60 (περίπου 800 γρ.) μέτρια σύκα 
- 3 κιλά ζάχαρη
- 250 gr γλυκόζη
- 9 ποτήρια νερό
- φύλλα αρμπαρόριζας
- 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
- 2 σακουλάκια περίπου κιτρικό οξύ (το ξινό που είναι σαν κρυσταλλική ζάχαρη)


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σύκα φορώντας γάντια. Προσοχή μεγάλη γιατί μπορεί να μας προκαλέσει αλλεργία, ακόμη και στο ζεμάτισμα. (εγώ την πάτησα). Καθαρίζουμε το κοτσανάκι γύρω γύρω και αφαιρούμε από την κάτω μεριά το σπόρο του. Δεν χρειάζεται άλλο τρύπημα. Κάποιες (όπως η πεθερά μου) αφαιρούν και το φλούδι τους σε λουρίδες... για σχέδιο.
Τα βάζουμε με μπόλικο νερό να βράσουν με ενάμιση κουταλάκι ξινό. 
Στην αρχή ανεβαίνουν ψηλά. Τα σπρώχνουμε για λίγο μέχρι να αρχίζει ο βρασμός. Όταν βράσουν 10 λεπτά, χύνουμε το νερό, βάζουμε καινούριο χωρίς ξινό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, για 3 φορές συνολικά. Προσέχοντας τις επόμενες μην παραβράσουν τα σύκα μας δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα ή με το πιρούνι να πέφτουν, αλλά όχι να διαλύονται.
Βγάζουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε κρύο νερό να τα σκεπάζει με ένα σακουλάκι ξινό και τ’ αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες ( αν θέλουμε να ανοίξει το χρώμα τους... τα βάζουμε στον ήλιο και αφήνουμε περισσότερες ώρες). 
Τα βγάζουμε και τα παίρνουμε ένα ένα από το κοτσάνι και τα σφίγγουμε με το χέρι ελαφρά να φύγει το νερό που έχουν κρατήσει στο εσωτερικό τους. Τα αφήνουμε απλωμένα σε χαρτί κουζίνας που το έχουμε στρώσει πάνω από πετσέτα για να τραβήξει και περισσότερα υγρά. Αφήνουμε Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 10 λεπτά αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και ρίχνουμε τα σύκα μας.
Αυτά θα τραβήξουν σιρόπι και θα αποκτήσουν ξανά το σχήμα τους. Τα βάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση σβήνουμε κι αφήνουμε όλο το βράδυ. Την επόμενη βράζουμε το γλυκό και πριν δέσει ρίχνουμε την γλυκόζη (αν θέλουμε, δένει το σιρόπι, βοηθάει να διατηρηθεί περισσότερο καιρό, και προσθέτει γυαλάδα...), το χυμό λεμονιού και κλαδάκια από αρμπαρόριζα σε τουλπάνι για να μην διαλυθούν μέσα στο γλυκό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι. 
Τραβάμε τη κατσαρόλα από την κουζίνα και τα αφήνουμε για μια 24 ώρες μέσα στο σιρόπι. Σ’ αυτό το διάστημα αφήνει υγρό και αραιώνει το σιρόπι. Προσθέτουμε αμύγδαλα αν θέλουμε στο άνοιγμα που βγάλαμε τον σπόρο. Βράζουμε ξανά το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι οριστικά. 
Και τέλος τα βάζουμε μόλις βγουν από τη φωτιά σε βάζα αποστειρωμένα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου